HAARLEMMERMEER - De vierde kinderburgemeester van Haarlemmermeer, Floor ten Veen uit Nieuw-Vennep, kreeg tijdens haar installatie als kinderburgemeester de ambtsketen omgehangen door haar moeder. Oorzaak: corona. De 11-jarige Floor, leerlinge van basisschool ’t Venne, heeft er in de ruim twee maanden na haar installatie al wat openbare optredens opzitten. Tijd om te vragen hoe deze job haar bevalt.

Of Floor verwachtingen had over het kinderburgemeesterschap? “Ja, want ik had al dingen gezien die Julia Pieters als kinderburgemeester had gedaan. En ik had op internet gezocht. Ik wist dus wel een beetje wat het inhoudt.”

Openbare optredensDe Haarlemmermeerse kinderburgemeester heeft er, ondanks de coronapandemie, al wat openbare optredens opzitten.

Samen met wethouder Marjolein Steffens heb ik pennen uitgedeeld in mijn klas. Dat was een actie tegen pesten. Bij de Provada, een beurs in de Rai, mocht ik samen met nog zes andere kinderburgemeesters met de vijf grote gemeentes praten. Wij mochten hen plannen meegeven wat ze beter kunnen doen. Mijn plan was dat er een buurthuis komt echt voor alle kinderen, jongere kinderen en wat oudere kinderen, maar ook kinderen met een beperking. Zo kan iedereen vriendjes krijgen en kan je alles met z’n allen doen. Met burgemeester Marianne Schuurmans ben ik naar Baarn geweest en waren we bij paleis Soestdijk bij de opnames van de landelijke intocht van Sinterklaas. Daar mocht ik Sinterklaas een cadeau aanbieden, een 3D print van het Cruquiusgemaal. Ook waren er danseressen die een stewardessendans deden. Ik vond dit echt heel leuk.

Debat
Aan het kinderburgemeestersdebat mochten niet zomaar alle kinderburgemeesters meedoen. Floor: “Vooraf moest ik een boodschap schrijven. Die vonden ze mooi genoeg, waardoor ik mee mocht doen. Mijn boodschap was dat volwassenen tijdens het bedenken van plannen om huizen te bouwen of iets te veranderen in een buurt, altijd net moeten doen of ze zelf jonge kinderen hebben die op die plek gaan wonen of leven. Dat geldt natuurlijk ook voor Haarlemmermeer. Ik hoop dat er meer groenstroken komen en natuurlijk het buurthuis. Dat het een leuke gemeente wordt en dat we fijn met elkaar omgaan.”

Floor ten Veen had zich prima voorbereid op het debat bij de Provada: “Ik heb ook met een aantal gehandicapte jongeren gepraat en met hun ouders om te vragen wat zij fijn vinden. Zij woonden eerst in een woning in een woonwijk en dat is nu niet meer zo. Het is goed als we allemaal leuk met elkaar omgaan. En ik had natuurlijk goed in mijn hoofd wat mijn ideeën zijn.”

Samenwerking
Door de coronapandemie hebben de kinderburgemeester en de burgemeester nog niet veel samen kunnen doen. “Maar wat we nu gedaan hebben, bijvoorbeeld bij het Pietenhuis in Baarn, vind ik eigenlijk wel veel leuker dan een gewone intocht in Haarlemmermeer.” Wat Floor nog hoopt te bereiken?Hopelijk kan mijn fietsenplan van ‘ieder kind een fiets’ worden uitgevoerd, maar anders hoop ik dat mijn buurthuisplan een kans maakt. En dat iedereen gelijke kansen krijgt. Als het allemaal doorgaat, ga ik binnenkort naar de stichting ‘Make a child happy’ om sinterklaascadeautjes te brengen voor kinderen uit gezinnen met weinig geld. Dat doe ik dan samen met de oma van een meisje uit mijn klas.

Doen!
Kinderburgemeester van Haarlemmermeer ben je voor een jaar. Floor zou zeker andere kinderen aanraden om een gooi te doen naar het kinderburgemeesterschap, als haar termijn erop zit. “Het is leuk om te doen, je doet dingen voor kinderen, je kan anderen blij maken, je komt op leuke plekken en als het goed is, kan je ook je plan uitvoeren. Dus gewoon doen!”.