HAARLEMMERMEER - De gemeente reikt jaarlijks sportmedailles uit aan sporters die een prijs hebben gewonnen op een Nederlands kampioenschap, Europees kampioenschap, Wereldkampioenschap, Olympische Spelen of Paralympische Spelen. Na twee jaar afwezigheid kon de uitreiking dit jaar weer in De Meerse plaatsvinden in aanwezigheid van familie en vrienden van de sporters. Tîjdens het Sportpodium werden ook een aantal topsporters in het zonnetje gezet.

In totaal werden er 45 sportmedailles uitgereikt. De meeste voor prijzen op Nederlandse kampioenschappen, maar ook werden er een aantal medailles uitgereikt voor prijzen op EK’s en WK’s. De sporters die niet aanwezig konden zijn hebben hun medaille thuisgestuurd gekregen.

De show werd geopend door een van de dansteams van Marcella van Altena. Ook tussen de uitreiking van de sportmedailles en het eren van de topsporters heeft een dansteam een demo gegeven op de muziek van ‘The Greatest Showman’.

Dit jaar geen sportverkiezing, maar een terugblik op topprestaties
Binnen de categorieën Topsporter, Sporttalent en Sportteam zijn door Lisanne de Roever (topsportcoördinator), Barry Wehman (Provinciaal regiomanager Team Sportservice) en Fouad Sidali (wethouder Sport) verschillende sporters geselecteerd. Hierbij hebben zij gekeken naar de prestaties in 2021. En dat waren er nogal wat.

Sporttalenten
- Een 5e plek op het EK karate voor Sebastiaan van Teeffelen.
- Lorenzo Willem is de jongste honkballer die geselecteerd is voor het Nederlandse team onder 15.
- Elcke Mols domineert al jaren alle squash jeugdtoernooien, terwijl ze zelf pas 12 jaar is.
- Noortje Reijnen heeft de internationale talentstatus van NOC*NSF en traint hiervoor 30 tot 35 uur per week als synchroonzwemster.
- Renske Huntelaar werd vorig jaar jaar 1e op het NK dames squash onder de 15.

Sportteam
Een 8e plek op de Olympische Spelen van Nationaal Duet, Noortje en Bregje de Brouwer.

Topsporters
- Deelname aan de US Open en Wimbledon van tennisser Tallon Griekspoor.
- Fleur Schouten heeft Nederland in 2021 vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen op de 100 meter sprint en bij het verspringen.
- Turnster Mandy Maghoub traint al sinds haar vierde bij Pax en kwam uit op de Olympische Spelen.
- Tennisser Jesper de Jong eindigde in 2021 op de derde plek op de Nederlandse ATP ranking.
- Jordy Vonk is professioneel windsurfer en werd in 2021 eerste op het NK Slalom en tweede op het WK slalom.

Wethouder Sidali: “ik ben als wethouder sport ongelofelijk trots op onze sporters. In de coronajaren was het voor hen een grote uitdaging om zonder competitie in vorm te blijven. Gezien de prestaties is dat bijzonder goed gelukt."

Amy Pieters
Er is ook stilgestaan bij de situatie van Amy Pieters. Amy is al jaren een gerenommeerde naam in de wielersport. Ook bij het Sportpodium is zij geen onbekende, Amy heeft namelijk in 2019 de prijs voor Topsporter Haarlemmermeer gewonnen. Ook bij eerdere edities won zij meerdere keren. In december 2021 kwam Amy ten val tijdens een training in Spanje. Bij deze val belandde zij op haar hoofd en hierbij raakte ze in coma. Inmiddels is Amy in Nederland, maar ze ligt nog steeds in coma. Haar situatie is stabiel, maar zorgelijk. We wensen haar familie, vrienden, teamgenoten en andere betrokkenen heel veel sterkte.