HOOFDDORP - Bijna drie weken geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Bijna 3 miljoen mensen, vooral vrouwen en kinderen, zijn daardoor op de vlucht. Velen van hen zijn naar de buurlanden zoals Polen of de Baltische staten gevlucht. Maar er komen mogelijk ook tienduizenden vrouwen en kinderen naar Nederland. Er moeten dus veel mensen op heel korte termijn worden opgevangen.

Daar worden in heel Nederland de schouders onder gezet. Ook in Haarlemmermeer, waar op dit moment al bijna vierhonderd vluchtelingen verblijven. Niet alleen in hotels, maar ook bij inwoners thuis. Bovendien is de gemeente in gesprek over het geschikt maken van gebouwen waar mensen langer kunnen verblijven.


Hartverwarmend

“Het is hartverwarmend hoe mensen zich inzetten om deze vluchtelingen een warm welkom te geven en een veilige plek te bieden”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans. “Er is veel wat op korte termijn georganiseerd moet worden, er zijn veel vragen, maar er zijn ook veel mensen die soms letterlijk alles uit hun handen hebben laten vallen om te gaan helpen.”


Informatie

Nog niet alle vragen kunnen op dit moment beantwoord worden. Maar op de website van de gemeente Haarlemmermeer is al de nodige informatie te vinden (of wordt doorverwezen naar andere relevante instanties).