HAARLEMMERMEER - Samen met de winkeliersverenigingen onderzoeken burgemeester en wethouders de mogelijkheden voor een proef met een winkeldievendatabank. Dat zei gisteravond wethouder Marja Ruigrok in een reactie op een motie van HAP, getiteld “Wees geen dief van je eigen portemonnee”.


Kampen en Deventer boeken flinke successen met zo’n winkeldievendatabank, want daar zijn winkeldiefstallen in aantal gehalveerd. Veel reden dus voor Haarlemmermeer om dat voorbeeld te volgen, want ook hier wordt proletarisch gewinkeld.

Veelplegers
Winkeldiefstallen worden vaak door dezelfde personen gepleegd. Met behulp van de databank kan zo’n veelpleger een winkelverbod opgelegd krijgen en worden winkeldieven letterlijk buiten de winkeldeur gehouden. Winkeldiefstal is een groot probleem. Jaarlijks derven winkeliers een kleine twee miljard aan omzet. Ook in Haarlemmermeer zijn veel winkeldieven actief.

Volgens wethouder Ruigrok zijn er al gesprekken met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dat is een instelling die aan de overheid is gelieerd en die de winkeldievendatabank ontwikkelt.