HAARLEMMERMEER - De zomervakantie is begonnen. Veel mensen blijven dit jaar waarschijnlijk in Nederland, maar gelukkig kun je ook in Haarlemmermeer fantastisch recreëren. De Geniedijk trekt vele wandelaars en fietsers die tussen de schapen genieten van deze groene, landelijke omgeving. Om ongelukken met schapen te voorkomen moeten honden aan de lijn. Brommers en scooters mogen niet op het fietspad.

Ruim 10 kilometer lang, strekt de Geniedijk zich uit over de breedte van Haarlemmermeer, tussen Vijfhuizen en Aalsmeer. Niet zómaar een dijk, maar onderdeel van de oude verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Langs de dijk vind je forten, bunkers en ander militair erfgoed, maar dat is niet de enige attractie. De Geniedijk is een groene oase van rust, verbindt dorpen en wijken met recreatiegebieden en er huizen allerlei dieren zoals vlinders en vleermuizen.

Hollands tafereel
Ook de schapen, die hier van oudsher te vinden zijn, dragen bij aan de aantrekkingskracht van de Geniedijk. De gemeente verpacht het grasland aan boeren die de schapen (en soms ook enkele koeien) op en rond de dijk laten grazen. De dieren houden het gras kort zodat er niet gemaaid hoeft te worden op de schuine hellingen. Naast deze nuttige functie versterken ze bovendien de landelijke sfeer: een Hollandser tafereel dan een dijk met schapen kun je je haast niet voorstellen. Veel mensen genieten daarvan.

Schapen in paniek
Om het ‘samenleven’ van mens en schaap prettig te houden is het verzoek aan wandelaars en fietsers om de dieren niet te laten schrikken. Honden moeten op de Geniedijk aan de lijn, want zij kunnen achter de schapen aangaan. Schapen die in paniek wegrennen, kunnen in het water terechtkomen waar ze niet meer zelf uit kunnen klimmen. Ook kunnen ze wegvluchten over het wildrooster en een poot breken. Het fietspad is daadwerkelijk een fíetspad: brommers en scooters zijn hier niet toegestaan.

Gezamenlijk blijven genieten
Als iedereen de regels in acht neemt, kunnen mens en schaap hopelijk ook in de toekomst gezamenlijk blijven genieten van de Geniedijk. Want de dieren lijken het er verder prima naar de zin te hebben. Ze mogen graag op het asfalt liggen omdat dat lekker warm is. Om de schapenkeutels op te ruimen – evenals de koeienvlaaien en ganzenpoep - trekt er regelmatig een borstelwagen over het fietspad.