HAARLEMMERMEER - De lintjesregen van 2020 gaat de geschiedenisboeken in: geen feestelijke bijeenkomsten op het raadhuis en geen burgemeester op bezoek op de laatste werkdag vóór Koningsdag. En: (nog) geen lintje. Want dat was door de coronacrisis toen niet mogelijk. Maar nu wel. Op donderdag 2 en vrijdag 3 juli ging burgemeester Marianne Schuurmans alsnog bij de mensen langs die vanwege hun grote verdiensten voor de maatschappij een Koninklijke onderscheiding hadden gekregen.


Volgens een van tevoren vastgelegde route legde de burgemeester deze twee dagen 22 bezoeken af. Het was natuurlijk geen verrassing meer, de burgemeester had immers op 24 april alle decorandi al aan de telefoon gehad om ze te vertellen dat ze waren onderscheiden. De burgemeester werd verwacht.

Thuis

De burgemeester bezocht de mensen thuis. Na een kort gesprekje volgde het officiële gedeelte en vertelde de burgemeester nu rechtstreeks dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd deze Haarlemmermeerders te benoemen tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij had voor iedere gedecoreerde een persoonlijke toespraak. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen speldde burgemeester Schuurmans de onderscheiding niet op, maar overhandigde deze. Ook waren bij dit officiële moment alleen familie en de aanvragers aanwezig. Zo kon de anderhalve meter gewaarborgd blijven.