HAARLEMMERMEER - Cees is 80-plusser en sinds twee jaar weduwnaar. Hij miste zo nu en dan gezelschap om mee te wandelen of gewoon even een praatje mee te maken. Dankzij de sociaal makelaar van MeerWaarde heeft hij nieuwe contacten opgedaan. In Haarlemmermeer zetten tal van organisaties zich in om eenzaamheid te verminderen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 30 september tot en met 7 oktober, zijn er veel leuke activiteiten.

Sociaal makelaars van Meerwaarde helpen inwoners om in contact te komen met anderen of met organisaties in de buurt. Zij kennen de wijk en weten wat er allemaal te doen is. In een gesprek met Cees kwam de sociaal makelaar erachter dat hij pianospeelt. Cees:61 jaar geleden speelde ik achtergrondmuziek in restaurants. Daarna heb ik eigenlijk nooit meer gespeeld. Ik probeer het nu weer op te pakken. Wat ik hoor op Classic FM, speel ik thuis na op mijn digitale piano. Via de sociaal makelaar kwam ik in contact met een vrijwilligerscoördinator van Pier K. Ik kan nu ook voor anderen gaan spelen. Zo kom ik ook weer in contact met andere mensen.

Activiteiten en ontmoetingen

Veel inwoners, zowel jong als oud, voelen zich net als Cees soms eenzaam. In Haarlemmermeer zijn er gelukkig allerlei organisaties waar zij terechtkunnen. Amstelring biedt bijvoorbeeld dagbesteding. Pier K heeft Ouderensociëteit Nieuw-Vennep waar senioren elkaar ontmoeten. En in de dorpshuizen en wijkcentra van Maatvast zijn allerlei activiteiten en is altijd plek voor vrijwilligers. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Op de sociale kaart zijn nog veel meer organisaties te vinden. Liever zelf online aan de slag? Bekijk dan eens de cursus ‘creatief leven’. Deze online cursus leert je om weer plezier te krijgen in het omgaan met mensen en om controle te krijgen.

Ook voor jongeren
In jongerencentra van Maatvast zijn jongeren welkom om samen te chillen en te koken, eten, muziek te maken, te tafelvoetballen en nog veel meer. Via Friends-Online van MeerWaarde kunnen ze andere jongeren leren kennen. Jongeren die met iemand van hun eigen leeftijd in gesprek willen over moeilijke situaties de ze meemaken of hebben meegemaakt, kunnen ook terecht bij de Jongeren Ervarings Coaches (JEC). Die bieden niet alleen een luisterend oor, maar kunnen ook tips en advies geven. Je kunt ook terecht bij het Jongeren Informatie Punt (JIP) Haarlemmermeer.


Week tegen Eenzaamheid
Haarlemmermeer is aangesloten bij het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. De gemeente, ondernemers, bedrijven, sport-, cultuur-, welzijn- en zorgpartijen zetten zich sinds 2019 samen in om eenzaamheid in Haarlemmermeer te verminderen. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 30 september tot en met 7 oktober, zijn er veel leuke activiteiten. Voor jong en oud. Online of ‘live’. Samen wandelen? Even binnenlopen in een jongerencentrum? Samen koken? Meedoen aan een pubquiz? Dat kan! Bekijk hier alle activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid.

Tips
Op haarlemmermeer.nl/eenzaamheid vertellen Cees, Kenneth, Els en Hanane op wat voor manier zij contact hebben gelegd met anderen. Daar staan ook tips wat je kunt doen als je je eenzaam voelt. Én wat je kunt doen om anderen te helpen die zich eenzaam voelen.