HAARLEMMERMEER - Op woensdag 2 september opende cultuurwethouder Marja Ruigrok de expositie ‘Eigentijds Erfgoed’ in Galerie De Meerse in Hoofddorp. Architecten en fotografen tonen hun interactie met grote en kleinschalige (onbenoemde) monumenten en hun hedendaagse functies. De expositie laat zien hoe Haarlemmermeer leeft én onderneemt in en met erfgoed.

Fort van Hoofddorp

Cultureel erfgoed is een zaak van mensen. Mensen van vroeger, mensen van nu, mensen van later. Het draagt bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Door erfgoed nieuwe waarde toe te kennen voor eigentijds gebruik, voegt erfgoed extra identiteit en betekenis toe aan die leefomgeving. Dat laten de (foto)bijdragen van Serge Schoemaker, MWA Hart Nibbrig, Gijs de Waal, Ton van Vliet, Loek van Vliet en Kees van der Veer goed zien. Wethouder Marja Ruigrok:

Een fantastisch voorbeeld is Fort Hoofddorp. Architect Serge Schoemaker transformeerde het fort tot een unieke ontmoetingsplek met stadspark en ruimte voor culturele activiteiten. Prachtig vastgelegd door Hart Nibbrig en Kees van der Veer.

Polderlintportretten: foto’s van 23 mensen die Podium voor Architectuur in opdracht van de gemeente heeft geïnterviewd over de oude polderwegen en wat daarvan voor hun kenmerkend is.

Weids landschap

Mensen hebben het landschap door de eeuwen heen naar de eigen hand gezet. Het is dooraderd met dijken, verdedigingslinies, landgoederen, dorpen en steden. Sommige plekken op de dijk laten het weidse landschap en de strakke polderlijnen zien. Voor deze tentoonstelling mooi gevangen door de landschapsfotografie van Ton en Loek van Vliet. Kenmerkend voor Haarlemmermeer en de identiteit, de geschiedenis en het cultureel erfgoed.

Genieten

Wethouder Marja Ruigrok: “Erfgoed is een van de dragende en verbindende krachten voor ontwikkelingen in Haarlemmermeer. Als wethouder Cultuur vind ik het erg belangrijk dat iedereen kan genieten van dat erfgoed en toegang heeft tot de verhalen, tot de kennis van en over ons erfgoed. Daardoor ga je je meer verdiepen in onze geschiedenis. Het fascinerende verhaal van Haarlemmermeer. Het geeft identiteit, we voelen een gezamenlijk verleden. Een verhaal waar je trots en verbondenheid aan kunt ontlenen.”

Leven én ondernemen

De beelden in deze expositie laten prachtig zien hoe de mensen in Haarlemmermeer leven én ondernemen in en met het erfgoed. De expositie is nog tot 30 oktober 2020 gratis te bezoeken in Galerie de Meerse in Hoofddorp.
Meer informatie is ook te vinden op de website van het Podium voor Architectuur.