ZWANENBURG-HALFWEG - Gematigd optimistisch. Zo kijkt voorzitter Wim Hut van de stichting Dorpshuis Zwanenburg-Halfweg naar mogelijkheden om de activiteiten van cultureel centrum De Hoek te behouden. Dat hij nog niet voluit optimistisch is, heeft te maken, zegt hij, met de benodigde snelheid van handelen. “Gaat het allemaal lukken? En op tijd?”

Dat er tempo moet worden gemaakt, is omdat het nieuwe seizoen in het Dorpshuis voor de deur staat en iedereen vóór die tijd moet weten waar hij of zij aan toe is. “Waar en wanneer en bij wie kan ik voor mijn cursus terecht?” Nog niet alle stukjes van die puzzel zijn op het moment van schrijven gelegd.Het dorpshuis in Zwanenburg.

Grote waarde
Die puzzel moet worden gelegd nu het bestuur van De Hoek, volgens eigen zeggen goed voor zo’n 6.000 bezoekers per jaar, te kennen heeft gegeven ermee te stoppen. Dat besluit komt voort uit onvrede, onder meer over de subsidiëring. Wim Hut is niet van plan om zich met die discussie te bemoeien, laat staan dat hij een waardeoordeel uitspreekt over het besluit van De Hoek. Wat hij wel namens de stichting Zwanenburg-Halfweg kwijt wil, is dat hij het jammer vindt dat het dubbel-dorp het voortaan zonder De Hoek moet stellen. “De Hoek is ruim 50 jaar van grote waarde geweest voor beide dorpen. Daar kun je alleen maar met respect over spreken. Voor het Dorpshuis des te meer reden om alles op alles te zetten om de activiteiten van De Hoek te continueren.”

Zakelijk
Als voorzitter van de stichting die het nieuwe dorpshuis in Zwanenburg beheert en exploiteert, kijkt hij er ook zakelijk naar.

De Hoek was een goede klant van ons. Niet de enige maar er zou wel een gat ontstaan, als we alleen maar kennis zouden nemen van het besluit van De Hoek om de stekker eruit te trekken. Wat ons momenteel helpt, is de constructieve houding van de bestuurders. Zij dragen de boel netjes over ondanks dat de overdracht voor hen best een pijnlijk proces zal zijn. Dat siert de bestuurders van De Hoek.

Activiteiten
Inmiddels is ook met wethouder Marjolein Steffens-van de Water gesproken over de ontstane situatie en het grote belang van het behoud en het continueren van het activiteitenaanbod. Wim Hut: “Ik bedoel dit helemaal niet vervelend maar de activiteiten zijn altijd het voornaamste, niet welke club het is die ervoor zorgt dat die activiteiten er zijn. Al ligt dat emotioneel natuurlijk wel gevoelig.”

Wim Hut maakt duidelijk dat het niet de bedoeling is dat zijn stichting nu de functie van De Hoek overneemt.

We faciliteren wel. Net als bij alle andere activiteiten.

Senioren en basisschoolkinderen
De Hoek richtte zich op senioren en basisschoolkinderen met een aanbod waarvan muziek, sport en beweging, creativiteit, talen en computerlessen de voornaamste componenten waren. Wim Hut: “Er worden nu gesprekken gevoerd met andere organisaties en clubs over de mogelijkheden om de activiteiten bij hen onder te brengen. Voor bijvoorbeeld muziek kun je aan Pier K denken en voor sport bij omni-vereniging Christofoor.”

Ook voor de kleinschalige activiteiten, bijvoorbeeld een taalles die door een klein aantal mensen wordt gevolgd, zijn er kansen voor een doorstart. De cursusleider kan gewoon nog steeds bij het Dorpshuis terecht. Onze condities zoals huurprijs en zaaluren blijven ongewijzigd. Wel zal zo’n cursusleider zélf de cursusgelden moeten gaan innen. Dat nemen wij niet over van De Hoek. Wat wij natuurlijk ook graag willen, is dat bijvoorbeeld Christofoor hier de sportactiviteiten van De Hoek voortzet en niet op een andere locatie.

Eerste echte seizoen
Om een lang verhaal kort te maken: Wim Hut wil graag dat op de website van het Dorpshuis zo snel mogelijk komt te staan wie waar en wanneer bij wie terecht kan voor de verschillende activiteiten. “Vergeet niet: dit wordt het eerste échte seizoen voor het Dorpshuis”, zegt hij. “Door corona hebben we nog steeds niet echt volle bak kunnen draaien. Dat heeft ook wel zijn voordelen gehad, dat je er rustig in kunt komen. Maar we zijn nu echt heel erg toe aan ons eerst echte seizoen als nieuw Dorpshuis. We hebben er zin in.”