HAARLEMMERMEER - Tot zijn eigen verbazing kreeg assistent voetbaltrainer Rik van Baar woensdag 1 juli uit handen van burgemeester Marianne Schuurmans de Dik Trom Award uitgereikt. Op het complex van voetbalclub SV Hoofddorp werd de negentienjarige student informatica & economie in het zonnetje gezet voor zijn koelbloedige optreden bij het ongeluk van pupil Luka.

Rik van Baar: “Ik werd voor een teambespreking naar de club gelokt. Dat vond ik al raar, want het seizoen is al afgelopen. Maar toen ik al die mensen zag staan, clubmensen, mijn ouders, Luka en ook nog eens de burgemeester, wist ik dat er wat anders aan de hand was”.

Razendsnel
Tijdens de training van de jongens O11-6 een paar weken geleden, verwondde Luka (10 jaar) zich aan het hek rond het voetbalveld. Rik van Baar hield het hoofd koel en zorgde razendsnel voor hulp. Bovendien bekommerde hij zich om de teamgenootjes van Luka. Rik:

“Het was pas de derde of vierde training die ik gaf. Tijdens een oefening schoten we ballen op doel. Achter het doel staat een hoog hek; natuurlijk gaat er wel eens een bal overheen. Dan klimmen die jongetjes in het hek, laten zich er over heen glijden en pakken de bal. Dan klimmen ze weer terug. Luka had de pech dat hij uitgleed en met zijn arm aan de punten van het hek bleef haken.”

Luka viel en kwam achter het hek terecht. Rik: “Het probleem was dat we niet zomaar bij Luka konden komen. Toen heb ik eerst de andere jongens van het veld gehaald en ben hulp gaan halen. Daarna ben ik snel naar mijn scooter gerend en ben om het complex heen gereden om Luka op te halen. Weer op het veld kon jeugdcoördinator Ruud een drukverband aanleggen.” Dankzij het doortastende optreden van Rik was Luka snel in het ziekenhuis. Rik: “Blijkbaar handel ik best wel rustig in zo’n situatie. Je denkt alleen maar aan dat jochie, die moet ik helpen…”

Een bijzonder joch, en dat is-ie
De dankbare ouders van Luka hebben gemeente Haarlemmermeer gevraagd om Rik de Dik Trom Award uit te reiken. Deze Haarlemmermeerse onderscheiding is speciaal voor jongeren onder de 25 jaar, die een bijzondere daad hebben verricht. “Ik had er nog nooit van gehoord. Ja, ik kende Dik Trom wel van het beeld op het Marktplein, achterstevoren op een ezel… gelukkig kreeg ik het verhaal uitgelegd door de burgemeester. Dik Trom is blijkbaar een kwajongen met een gouden hartje. ‘Een bijzonder joch, en dat is-ie’, zeiden ze over hem.” Lachend: “En dat geldt dan nu blijkbaar ook voor mij!”

Het gaat gelukkig weer heel goed met Luka. Rik: “Natuurlijk is hij erg geschrokken, hij kreeg geloof ik wel zes hechtingen! Maar hij heeft alweer naar de laatste trainingen van zijn teamgenootjes gekeken en heeft heel veel zin om volgend jaar gewoon weer het veld op te stappen. Mét een mooi verhaal én een stoer litteken!”

Dik Trom Jeugd Award
Wie ook een jongere kent die zich op een bijzondere manier inzet voor de samenleving, kan voor hem of haar de Dik Trom Jeugd Award aanvragen.