SPAARNWOUDE - De recreatiegebieden van Spaarnwoude bestaan 50 jaar. Een gouden jubileum. Door de coronacrisis was het niet mogelijk om een feestje te organiseren op de echte verjaardag in april. Maar bomen planten kon gelukkig wel doorgaan! Het Recreatieschap heeft dit voorjaar als verjaardagscadeau voor de gebruikers van de recreatiegebieden, samen met de gemeente Haarlemmermeer een laan van vijftig populieren aangeplant. Dat gebeurde in deelgebied het Groene Carré-zuid bij de Weg Om de Noord.


De Groene Carré-zuid is één van de nieuwste gebieden van Spaarnwoude. Het is een schakel tussen verschillende groene gebieden in Haarlemmermeer en omgeving. Je kunt hier net als in het hele recreatiegebied lekker genieten van buiten zijn. Het Carré levert een bijdrage aan de ecologie en biodiversiteit. Het gebied sluit via de Geniedijk aan op het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde.

Spaarnwoude, zoals de recreatiegebieden tegenwoordig kortweg heten, is 50 jaar geleden gestart als groene bufferzone. Het doel was voorkomen dat het gebied tussen Amsterdam, Haarlem en Velsen zou verstedelijken. De overheid kocht vanaf 1965 grond aan. In totaal een oppervlak zo groot als ongeveer 1375 voetbalvelden. In 1970 werd de eerste boom geplant.

De recreatiegebieden van Spaarnwoude zijn in 50 jaar uitgegroeid tot een schakel van grote en kleinere groene gebieden waar je van alles kan doen. Jaarlijks komen er ruim 5 miljoen mensen om te fietsen, wandelen, paardrijden, skeeleren of vissen. Maar je kunt in Spaarnwoude ook een informatieboerderij, een golfbaan, een skibaan, maneges, een klimwand en horeca vinden. Ook worden er normaal gesproken veel evenementen voor jong en oud gehouden in het gebied.

Op dit moment zijn er uiteraard geen evenementen in Spaarnwoude. Net als overal gelden in de recreatiegebieden de corona maatregelen. Ook de toiletgebouwen en trimtoestellen kunnen nog niet gebruikt worden. Maar, met gepaste afstand, zijn de jarige recreatiegebieden van Spaarnwoude een bezoekje waard.

Meer informatie op www.spaarnwoude.nl