HAARLEMMERMEER - Burgemeester Marianne Schuurmans gaf zondagmiddag op MeerRadio in het programma MeerMagazine een toelichting op de coronacrisis.


Nieuwe noodverordening
Als voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland zei Schuurmans dat ze wellicht dinsdag de aankondiging van een nieuwe noodverordening verwacht met verdergaande versoepelingen. De nieuwe versoepelingen per 1 juni zullen betrekking hebben op pretparken, horeca, theaters en bioscopen, waar in de binnenruimtes in eerste instantie maximaal 30 mensen zijn toegestaan. Schuurmans heeft er bij de minister op aangedrongen om de versoepelingen voor de horeca een aantal dagen te vervroegen, zodat de branche de terrassen en restaurants al eind mei - in het pinksterweekend - mag openstellen. De anderhalvemetermaatregel blijft overal onverminderd van kracht.

Scholen
Een belangrijke versoepeling die sinds 11 mei van kracht is, is de herstart van het basisonderwijs. De meeste kinderen gaan inmiddels weer naar school. De burgemeester complimenteerde de scholen in Haarlemmermeer en wethouder Marjolein Steffens – van de Water, die samen hebben gezorgd voor een snelle herinrichting en goede hygiënemaatregelen, waarbij ook ouders zich veilig voelen.

Zorginstellingen
Het Rijk doet in 25 verzorgings- en verpleegtehuizen verspreid over Nederland een proef voor mogelijkheden voor versoepeling van de bezoekersregelingen. In de Veiligheidsregio Kennemerland is een proef in woonzorgcentrum Sint Agnes in Heemskerk, waarbij bezoekers via een aparte ingang naar binnen komen en in een aparte ruimte - onder strikte voorwaarden - hun familielid mogen bezoeken. Wethouder Mieke Booij heeft zowel contact met GGD Kennemerland als met de verzorgings- en verpleeghuizen in Haarlemmermeer, om te zorgen voor een snelle uitrol van versoepelde bezoekmogelijkheden, als de minister van volksgezondheid die mogelijk maakt.

Sportscholen
Voor sportscholen verandert er per 1 juni niets, zij moeten dicht blijven. Door diepe uitademing is de kans op corona groot, omdat aerosoldeeltjes met het virus in de sportschool in de lucht blijven hangen. Schuurmans zegt dat buitenactiviteiten een mooi alternatief vormen en complimenteert sportscholen dat ze in overleg met de gemeente naar initiatieven zoeken. Ze benadrukte dat de regering en de fitnessbranche druk overleg voeren over toekomstige mogelijkheden, en hoopt op een snelle oplossing.


Kijk hier voor het complete interview.