ZWANENBURG - Kindvriendelijk, royaal daglicht, robuust, circulair, natuurlijk, comfortabel, mooi en uiteraard energiezuinig. Al deze eigenschappen, en nog veel meer, zijn van toepassing op de nieuwbouw van basisschool De Kameleon in Zwanenburg wat Dura Vermeer betreft.


Het bouwbedrijf heeft samen met onder meer architectenbureaus en een constructiebedrijf een inschrijvingsdocument opgesteld waarmee de gunning is binnengehaald. Een speciaal projectteam, vernoemd naar De Kameleon, is al geformeerd. Binnenkort worden de overeenkomsten met de gemeente Haarlemmermeer getekend in het bijzijn van wethouder Marjolein Steffens-van de Water.

Paradepaardje

De nieuwbouw van De Kameleon, bouwjaar 1971, geldt een beetje als het paradepaardje van het omvangrijke en langlopende scholenbouwplan van de gemeente. “Nederland kijkt mee. Niet alleen vanwege deze bijzondere aanbesteding, maar ook omdat De Kameleon één van de eerste elf scholen in Nederland is die aardgasvrij worden”, zei zij hierover al eens eerder. Een van de voorwaarden die de aanbesteding zo bijzonder maakte, is dat de bouwer niet alleen nieuwbouw pleegt, maar ook verantwoordelijk wordt voor het onderhoud.

Innovatief

Dat is een innovatieve en slimme aanbestedingsvoorwaarde want zo verplicht de gemeente de bouwer écht werk te maken van duurzaamheid. “Dat doet hij dan niet in de eerste plaats omdat de school en de gemeente dat zo graag willen, maar voor zichzelf. Want hoe duurzamer de bouw, hoe lager de onderhoudslasten", aldus ambtelijk projectmanager Fleurence de Wilde.

Het wordt dus een bijzondere school, die Kameleon. “Maar niet te opvallend”, voegen Dura Vermeer en de andere leden van het projectteam daar onmiddellijk aan toe. Een echte kameleon dus.

Herkenbaarheid

Ze denken dat ongeveer de helft van het bestaande gebouw aan de Kinheim in Zwanenburg, en daarmee de herkenbaarheid, behouden blijft. Tegels van het schoolplein en oude deuren keren terug in de nieuwe school. De lokalen en ook de aula worden hoger en er komen zo min mogelijk installaties. Want aan de eisen die de gemeente stelt, willen ze zo veel tegemoetkomen met bouwkundige oplossingen. Bij de bouw, zo is de bedoeling, worden zo min mogelijk grondstoffen gebruikt, komt zo min mogelijk afval vrij en wordt zo min mogelijk CO2 uitgestoten.

Nul op de meter

De Kameleon, een community school van schoolbestuur Jong Leren met een vloeroppervlakte van 2300 vierkante meter, moet ook de eerste NOM-school van de wijde regio worden. NOM staat voor ‘nul op de meter’. Dat kan met zonnepanelen op de daken, zo’n 300 stuks op 800 vierkante meter. Verder is natuurlijk een goede isolatie nodig. Dura Vermeer en zijn partners zien mogelijkheden voor hergebruik van het reeds aanwezige geluidsisolerende glas van De Kameleon.

WKO

Om de nul op de meter te krijgen en te houden, is ook een systeem met WKO nodig: warmte- en koudeopslag met boringen onder het schoolplein. Liever een goed ingeregeld WKO dan een warmtepomp, zegt het projectteam, want een warmtepomp is minder energiezuinig.

Naar verwachting begin 2025 kunnen de kinderen van community school De Kameleon en kinderopvang Op Stoom terecht in het eerste gasvrije schoolgebouw van de wijde omgeving.