BADHOEVENDORP - Maureen en Pieter uit Badhoevedorp zijn pleegouders van Jaro (19). In 2006 kozen zij voor pleegzorg en namen de 4-jarige Jaro op in hun gezin. “We hebben hem mogen begeleiden en zien opgroeien tot de sportieve en sociale jongeman die hij nu is. Maar er waren écht momenten dat we twijfelden of het ooit goed zou komen.”

In 1997 worden Pieter en Maureen (nu 56 en 57 jaar) voor het eerst ouders, van zoon Wouter. Vrij snel na zijn geboorte blijkt dat hij een spierstofwisselingsstoornis heeft. “Vanaf zijn tweede zat Wouter in een rolstoel en vijf jaar later overleed hij, vrij onverwachts. We hadden nog veel liefde te geven, maar gezien Wouters aandoening was nog een eigen kind geen optie. We wilden graag een kind uit Nederland helpen en kozen voor pleegzorg.” In 2006 volgen ze de STAP-cursus; een training van zeven bijeenkomsten om te kijken of pleegzorg bij hen past, en omgekeerd, of zij geschikt zijn om pleegouder te worden.

It takes a village…

Pieter en Maureen kiezen voor zogeheten perspectief-biedende pleegzorg. “Dit is langdurige pleegzorg waarbij een kind fulltime in het pleeggezin woont. Iets wat wij ook wilden, omdat we hem of haar dan echt zien opgroeien en een toekomst kunnen bieden.” Bij pleegzorg zijn altijd meer mensen betrokken, naast de pleegouders. “Denk aan biologische ouder(s), jeugdzorg en kinderbescherming. Door de ziekte van Wouter wisten we al hoe het was om ons kind te delen met zorgverleners, dus waren we niet bang om samen te werken met hulpverleners.” De eerste vier jaar van zijn leven had Jaro op verschillende plekken gewoond, waardoor hij niet goed is gehecht. “Hij was onzeker, had veel aandacht nodig, werd snel kwaad en was soms moeilijk te bereiken. Dit vergde het nodige van ons, maar ook familie en vrienden moesten accepteren dat het soms wat ingewikkelder was tijdens een feestje of uitje. Het Afrikaanse gezegde is zo waar: it takes a village to raise a child.”

Ruim 800 kinderen wonen op een plek waar het voor hen niet stabiel genoeg is.

Wat kan het kind goed?

Als Jaro in de pubertijd komt, zijn er momenten dat het bijna niet meer gaat. “Hij had veel woede en verdriet in zich. Als wij grenzen stelden, voelde dat voor hem als een afwijzing. De hulp van buiten, zoals gesprekken met hulpverleners, therapie volgen en af en toe logeerweekendjes bij familie en vrienden, heeft ons echt gered. Als je geen hulp durft te vragen, moet je niet aan pleegzorg beginnen.” Wat Jaro ook enorm heeft geholpen, is dat hij erg atletisch is en uitblinkt in basketbal.

Heb je een pleegkind? Ga dan op zoek naar wat hij goed kan, beweeg mee en steun hem of haar daar volledig in. Daarin zit de kans om het samen goed te laten gaan!

Professioneel basketballer

Inmiddels heeft Jaro zijn mbo-diploma op zak en is hij beginnend professioneel basketballer. “Echt bijzonder dat iemand die gevoelig is voor afwijzingen toch de wereld van topsport durft in te stappen, waar je voortdurend te maken krijgt met afwijzingen. Dat hij het heeft volgehouden én een contract heeft gekregen, mede omdat hij een teamspeler is, verdient respect.” Maureen en Pieter glimmen van trots als ze over Jaro praten.

We zijn heel blij dat het gelukt is om hem een stabiele basis te geven, waardoor hij een kans heeft op een normaal leven. Al is hij biologisch niet onze zoon, we houden net zoveel van hem. Dankzij Jaro hebben wij ook een toekomst als ouders gekregen!

Week van de Pleegzorg

Van 3 tot en met 10 november is de Week van Pleegzorg, die mensen enthousiast wil maken voor het pleegouderschap. Want nog steeds wachten ruim 800 kinderen in Nederland op een pleeggezin. Zij wonen nu nog op een plek waar het voor hen niet stabiel genoeg is. Hun leven en hun vrije ontplooiing staan in de wacht. Om voor hen het licht ook op groen te zetten, zijn er meer pleegouders nodig. In deeltijd, kortdurend of voor langere tijd. Kijk voor meer informatie op www.pleegzorg.nl.

Informatieavond

Met de campagne Openjewereld.nu willen de gemeenten in Noord-Holland samen met alle pleegzorgaanbieders uit de regio nieuwe pleegouders vinden. De pleegzorgaanbieders in Noord-Holland organiseren daarom een gezamenlijk online informatiebijeenkomst op 16 november 2021 van 19.30 – 20.45 uur via Microsoft teams. Voor meer informatie en aanmelden zie: https://openjewereld.nu/regio/noord-holland/ of via hyperlink openjewereld noord-holland. Aanmelden kan ook via: openjewereldnh@gmail.com