HAARLEMMERMEER - Haarlemmermeer krijgt onder voorwaarden van medefinanciering achttien miljoen euro van het Rijk om aanpassingen te doen aan de infrastructuur in het centrum van Hoofddorp. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de bouw van ongeveer 1500 woningen sneller kan beginnen en het centrum goed bereikbaar blijft. Het doorgaand verkeer wordt meer naar de randen van Hoofddorp geleid en er komt meer ruimte voor de fiets en het openbaar vervoer.

Wethouder verkeer en vervoer, Marja Ruigrok: “Op deze manier wordt het centrum van Hoofddorp nóg beter bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. We kunnen hiermee een goede start maken om het wonen en het bezoek nog fijner te maken.”

Wethouder Woningbouw, Jurgen Nobel, zegt dat dit een stap in de goede richting is. “We zijn blij dat er geld van het Rijk komt. We willen in het centrumgebied en het stationsgebied duizenden woningen toevoegen en met een grotere bijdrage van het Rijk voor wegen, OV en groen kunnen we veel meer.”

Grote woningbouwopgave

Het Rijk wil in heel Nederland de komende tien jaar 900.000 woningen bijbouwen. Binnen de Metropoleregio Amsterdam (MRA) zijn dit 175.000 woningen waarvan Haarlemmermeer tussen de 20.000 en 40.000 woningen bij wilt bouwen. Daarmee hoort de gemeente bij een van 17 grootschalige woningbouwlocaties van Nederland. Voor het beter bereikbaar maken van nieuwe grote woningbouwlocaties in Nederland heeft het kabinet voor de komende 10 jaar 7,5 miljard euro beschikbaar gesteld. Grootschalige woningbouwlocaties krijgen voorrang op deze subsidie.

Het Rijk heeft op basis van de gemaakte plannen bepaald welke locaties een subsidie krijgen om de infrastructuur te verbeteren. Hiervoor worden specifieke criteria gehanteerd zoals eigen inleg van de gemeente, ambtelijke capaciteit en goede plannen om snel veel betaalbare woningen te bouwen. De subsidie wordt in een aantal ronden beschikbaar gesteld. Het eerste deel van het geld is nu verdeeld. En aan het einde van het jaar komt er nog een ronde van subsidieverdeling. Haarlemmermeer heeft hiervoor ook een aanvraag ingediend voor de ontwikkeling van de woningbouwopgave waaronder het Stationsgebied.