HAARLEMMERMEER - ‘Het heeft Koning Willem-Alexander behaagd…’ Met die woorden mocht burgemeester Marianne Schuurmans dertien inwoners van Haarlemmermeer verrassen met de versierselen van een Koninklijke onderscheiding. Twee andere inwoners kregen hun onderscheiding op een andere plaats uitgereikt. Met in haar kielzog een cameraploeg ging de burgemeester op pad om de gedecoreerden in het zonnetje te zetten. Vanaf 27 april zijn de video’s van de uitreiking te zien in dit artikel.


Sjoerd van Aken, Spaarndam

De heer Van Aken (80) houdt zich als vrijwilliger nog elke dag bezig met werkzaamheden op de oude suikerfabriek. Daar zet hij zich in om de historische archieven te digitaliseren en deze voor de toekomst veilig te stellen. Dit houdt hem met zijn 80 jaar jong van geest. Al vele jaren is de heer Van Aken actief als vrijwilliger in verschillende functies. Hij werkte als vrijwilliger bij de Technische Dienst van het Luchtvaart Aviodrome mee aan het bijwerken van het technisch archief. Hiermee leverde hij een relevante bijdrage aan het behouden van cultuurhistorisch erfgoed dat van nationaal belang is. Eerder was de heer Van Aken actief als lid van de kascommissie van Schietsportvereniging ’t Fort en bij de Dorpsraad Spaarndam, zowel als voorzitter, als bij de werkgroep verkeersveiligheid.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Carla Beenakker, Nieuw-Vennep

Mevrouw Beenakker (72) maakt zich verdienstelijk voor de jongeren in Nieuw-Vennep. Zo is zij betrokken bij Jeugdland, kinderboerderij Dierenvreugd en bij wijkgebouw Linquenda. Ze speelt een enorm verbindende rol tussen kinderen onderling en tussen kinderen en ouderen. Mevrouw Carla Beenakkker is een kleurrijke en sociaal bewogen vrouw die niet van de grote gebaren en grote lijnen is, maar een scherp oog heeft voor juist de dingen in haar directe omgeving. Ze was betrokken bij het opzetten van de Creaclub, hielp in het buurtrestaurant en was in 2019 door Oranjevereniging Beatrix gekozen als Koningin van Nieuw-Vennep. Deze eer valt alleen bijzondere Vennepse vrouwen ten deel. Haar broer Clemens speelde een belangrijke rol bij het aanvragen van deze Koninklijke onderscheiding. Helaas is hij op 18 januari 2022 overleden. Hij heeft gelukkig nog wel meegekregen dat de onderscheiding aan zijn zus is toegekend.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

John Hagman, Nieuw-Vennep

De heer John Hagman (68) zet zich al heel lang in voor FC VVC in Nieuw-Vennep. Hij begon als jeugdleider bij SMS, werd daar jeugdvoorzitter en algemeen voorzitter. Als voorzitter van SMS was hij de aanjager en begeleider van de fusie tussen deze club en VV Nieuw-Vennep tot FC VVC. Sindsdien is hij bij deze club actief als wedstrijdsecretaris en heeft hij daarnaast ook diverse teams getraind. Ook zorgde hij ervoor dat alle teams ieder seizoen weer voorzien waren van ballen en kleding. Een zeer actieve en onmisbare vrijwilliger voor de voetbalvereniging.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Valerie Kwak-Blackmore, Nieuw-Vennep

Mevrouw Kwak-Blackmore (79) staat altijd voor iedereen klaar met een luisterend oor, advies of een praatje. Zowel in haar directe omgeving als bij buurtgenoten, kinderen, schoolbibliotheek en binnen haar vrijwilligerswerk. Valerie Kwak was oprichter en deelnemer aan de English Coffee Club en gaf daarmee praktisch advies aan Engelssprekenden in Nieuw-Vennep. Als vrijwilliger bij Unicef verkocht zij kaarten en producten aan particulieren en bedrijven. Bij het Spaarne Gasthuis staat ze als gastvrouw klaar voor de patiënten. Zij is sponsor en werft sponsors voor Tahanang Walrang Hagdansan Inc (House with no steps). Mevrouw Kwak was als een van de eerste bewoners van de wijk Linquenda ook wijkvertegenwoordiger van het deel waar ze woonde, om van Linquenda snel een leefbare nieuwe wijk te maken. Zij is sociaal betrokken. Niets is te veel, ook als het veel tijd en inzet kost. Samen met haar man maakt ze nog graag reizen.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Piet Kwak, Nieuw-Vennep

Het motto van de heer Piet Kwak (77) is ‘Een leven lang leren’. Al tijdens zijn drukke werkzame leven wilde hij anderen helpen. En dat is terug te zien in zijn werkzaamheden als vrijwilliger. Hij zat in de Raad van Toezicht van het voormalig Grafisch Lyceum Amsterdam, nu bekend als het Mediacollege Amsterdam. Net als zijn vrouw is de heer Kwak sponsor en werft hij sponsors voor Tahanang Walrang Hagdansan Inc (House with no steps). Hij vervulde diverse functies binnen diverse commissies bij de Dorpsraad Nieuwe-Vennep. Daar is hij nu nog actief als voorzitter van de commissie Jeugd Veiligheid en Cultuur, de commissie Harmoniekoepel en lid van het dagelijks bestuur. Naast al deze activiteiten vindt de heer Kwak ook nog tijd om te reizen met zijn vrouw, onder andere een bezoek aan hun dochter in Zweden staat regelmatig op de agenda.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Ben Boskamp, Hoofddorp

‘Een bekend gezicht in Hoofddorp, een ongecompliceerde en bescheiden man die bewijst dat je geen hoge opleiding nodig hebt om belangeloos het verschil te maken voor vele mensen om hem heen’. Zo wordt de heer Ben Boskamp (80) omschreven. Hij gaat geen discussie uit de weg om het belang van iemand te verdedigen die daar zelf de vaardigheden voor mist. Sinds 1991 is hij mantelzorger voor zijn vrouw die door een auto-ongeluk en door ziekte hulp nodig heeft bij haar dagelijks functioneren. Als medeoprichter was de heer Boskamp de drijvende kracht achter de tafeltennisvereniging Nieuw-Vennep. Ook bij buurtvereniging 't Oude Buurtje in Hoofddorp vervulde hij diverse functies zoals penningmeester en redactielid van de buurtkrant en het organiseren van activiteiten. Hij was voorzitter van de technische commissie van de vereniging van eigenaren Adagio, oprichter en nog steeds voorzitter van de bewonerscommissie van verzorgingstehuis Horizon en ondersteunde geheel belangeloos heel veel andere initiatieven. En, niet te vergeten, was hij ook jarenlang de enige echte paashaas.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Wim Brik, Hoofddorp

Sinds zijn jeugd is de heer Wim Brik (69) al bezig met radio maken. Begin jaren '80 richtte hij zijn eigen omroep, de Stichting Alternatieve Radio Omroep (A.R.O.) op. Hij heeft zijn ervaringen zijn hele leven ingezet voor het radio maken bij verschillende radiostations. Hij zet zich ook al jaren in voor de ziekenomroep. Daarnaast is hij vrijwillig actief als programmamaker, presentator, geluidstechnicus en bestuurslid voor de lokale omroep MeerRadio. De heer Brik bood bij de Stichting Noi Si Voi hulp aan gehandicapte kinderen in Roemenië. Hij adviseert de politieke partij EEN Haarlemmermeer bij het bedenken en maken van filmpjes. Ook is hij begeleider van en geeft hij workshops via het scholenproject, Meerdoc Bram van Uchelen Moreen Pattiruhu. Zijn rol als hulp-Sinterklaas mag niet onvermeld blijven.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Ben Douglas, Hoofddorp

De lijst van vrijwillige activiteiten van de heer Ben Douglas (84) is indrukwekkend. Hij was jaren voetbalverslaggever voor het Amstelveen Nieuwsblad en voor SportAmstelveen.nl en voor voetbalvereniging NFC in Amstelveen. Bij deze voetbalvereniging bekleedde hij in meer dan 40 jaar bijna alle vrijwillige functies. Zo was hij vicevoorzitter, bestuurslid van dienst (gastheer), adviseur van het bestuur, medewerker van het clubblad, omroeper bij thuiswedstrijden, chauffeur, coördinator en coach. Zijn vrijwillige activiteiten gingen verder dan de sport. Zo was de heer Douglas voorzitter van de Nierstichting afdeling Groot-Amsterdam. Een onmisbare vrijwilliger die nu, op zeer hoge leeftijd, nog steeds op de achtergrond allerlei vrijwillige activiteiten doet.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Najia Felgata-Aabid, Hoofddorp

Mevrouw Najia Felgata-Aabid (67) kwam op jonge leeftijd van Marokko naar Nederland waar ze heel snel de taal leerde en carrière maakte. Zij rondde een hbo-studie af terwijl ze drie (later vier) kinderen opvoedde. Als vrijwilliger zette zij zich in om oudere migranten te helpen in de Nederlandse samenleving. Zo gaf zij onder andere voorlichting en ondersteuning aan alleenstaande Marokkaanse vrouwen en moeders bij het Gezondheidscentrum Mimoza. Mevrouw Felgata-Aabid was één van de eerste Marokkaanse vrouwen die zich in de jaren ‘80 en ‘90 inzette voor de positie van kwetsbare vrouwen van kleur. Zij is niet alleen een voorbeeld voor haar kinderen, maar voor veel vrouwen in Haarlemmermeer en daarbuiten. Nu zij gepensioneerd is, gaat zij zich in Marokko verder inzetten voor Marokkaanse vrouwen en vrouwenorganisaties en gaat ze projecten opzetten voor weeskinderen.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Wil Hesp, Hoofddorp

Mevrouw Wil Hesp (81) zet zich al meer dan 40 jaar in voor de samenleving. Zo is zij actief voor de Zonnebloem waar ze maar liefst negen gasten onder haar hoede heeft. Voor anderen staat ze klaar voor een praatje en een wandeling en zij biedt hulp aan mensen die dat kunnen gebruiken. Zij is ook wekelijks bij de voetbalvereniging SV Hoofddorp te vinden voor bijvoorbeeld de bardiensten en de klaverjasavonden. Mevrouw Hesp is vrijwilliger bij de kerk van de Johannnes de Doper Parochie waar zij het informatieboekje bij de leden bezorgt en zij collecteert voor de diverse organisaties waaronder de Nierstichting, de Brandwondenstichting en de Hartstichting.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Hans Rosenberg, Hoofddorp

De heer Hans Rosenberg (80) zet zich als vrijwilliger in op vele fronten die betrekking hebben op de Joodse gemeenschap in Nederland. Verdraagzaamheid staat hoog in zijn vaandel; daarom vertelt hij over de Tweede Wereldoorlog aan jongeren op basisscholen. Speerpunt van zijn vrijwillige activiteiten is de herdenking aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en door te geven aan de volgende generaties. Binnen de Joodse gemeenschap in Haarlem speelt hij een belangrijke rol in het hele proces bij overlijden en rouw. Ook bij het helpen van ouderen met een oorlogstrauma speelt de heer Hans Rosenberg een rol.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Jacqueline Veerman-Oosterling, Hoofddorp

Al jaren is mevrouw Veerman-Oosterling (60) vrijwilliger bij Speel-o-theek De Blokkendoos. Zij is daar belast met de uitleen, ze doet klussen, verzorgt de Public Relations en de communicatie. Kort nadat zij hiermee begon, werd zij ook verantwoordelijk voor de ICT en sinds een aantal jaar doet zij ook de ledenadministratie. Bij de ruim 50 jaar bestaande zwemvereniging De Watervrienden verzorgt mevrouw Veerman-Oosterling ook de ledenadministratie. Bij deze zwemvereniging is zij ook lid van de PR-commissie waarvoor ze alle content voor de nieuwsbrief verzamelt, de nieuwsbrief samenstelt en verspreidt.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte haar de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Henk van der Eem, Hoofddorp

Na zijn pensionering is de heer Van der Eem (72) begonnen met vrijwilligerswerk bij Meer Jazz waar hij helpt bij de op- en afbouw van het festivalterrein van het jaarlijkse Meer Jazz festival. Hij richtte de bewonerscommissie ‘Nieuwe daken’ op in de wijk Bornholm. Dat resulteerde in een flink aantal asbestsaneringen in de wijk. Ook zette Henk van der Eem zich in voor het behoud van bushaltes Houtwijkerveld en Rooms-Katholieke kerk in Hoofddorp. Dat deed hij voornamelijk voor reizigers van en naar verschillende verzorg- en verpleeghuizen. Hiervoor klopte hij aan bij MeerRadio, de lokale omroep van Haarlemmermeer. Eerst als gast van het programma MeerMagazine, maar al snel werd hij gevraagd om als redacteur zijn bijdrage te leveren. Dit programma, met daarin het Raadhuispleintje, werd zijn kind. Stichting ICT4Handicap en het Financieel Café van Humanitas in Hoofddorp kunnen ook rekenen op de inzet van de heer Van der Eem.
Burgemeester Marianne Schuurmans reikte hem de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Rob Sonder, Badhoevedorp

De heer Rob Sonder (62) is al vele jaren actief als vrijwilliger in uiteenlopende functies. Al ruim 30 jaar is hij lid en later secretaris van het Van Weerden Poelman Fonds, een fonds dat financiële ondersteuning biedt aan medewerkers, oud-medewerkers en nabestaanden van medewerkers van de Koninklijke Luchtmacht. Hij is actief als zanger en voorzitter van het Koor Voces Volantes. Voor het Diabetesfonds regelt de heer Sonder heel veel als wijkhoofd, collectant, voorzitter, begeleider en is hij verantwoordelijk voor collectes in Badhoevedorp. Als penningmeester en samenbinder is hij actief voor de Engelenbewaardersparochie Badhoevedorp.
De heer Rob Sonder werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg zijn onderscheiding opgespeld op het ministerie van Defensie door staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat.

Cornelis Kortenoeven, Rijsenhout

De heer Cornelis Kortenoeven (72) verricht veel vrijwilligerswerk voor de Hervormde kerkgemeente Aalsmeer. Zo draagt hij als diaken bij aan het goed functioneren van de gemeente als christelijke gemeenschap. Als diaken maakt de heer Kortenoeven deel uit van de kerkenraad, het bestuur van de kerk. Cornelis Kortenoeven was er in de jaren ’80 medeverantwoordelijk voor dat ook de mensen in Rustoord de erediensten via video konden volgen. Hij bleef als cameraman lang betrokken bij deze videoverbindingen. De ontspanningscommissie van Zorgcentrum Aalsmeer deed niet vergeefs een beroep op de heer Kortenoeven. Hij heeft zich hier jaren voor ingezet. Later werd hij lid van de klachtencommissie van dit zorgcentrum.
De heer Cornelis Kortenoeven is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Omdat zijn vrijwilligerswerk zich afspeelt in Aalsmeer, kreeg hij daar zijn onderscheiding opgespeld.