HAARLEM - Vanaf het eerste tot en met de laatste nummer was Bevrijdingspop Haarlem 2022 één groot feest van de vrijheid. Bij de opening van Ambassadeurs van de Vrijheid Suzan & Freek stroomde de Haarlemmerhout meteen vol. Dat bleef zo tot en met de slotact van FeestDJRuud. In totaal bezochten volgens de organisatie zo'n 142.000 bezoekers Haarlem op een zonnige 5 mei 2022.

T-Mobile hoofdpodium

Op het T-Mobile hoofdpodium brachten Suzan & Freek Bevrijdingspop Haarlem gelijk in festivalsferen. Sloper met Cesar Zuiderwijk beukte erop los. Rilan & The Bombardiers legde de link van herdenken naar vieren. Was Rilan gisteren nog bescheiden op het Herdenkingsconcert, vandaag ging hij 'all-out'. Tijdens het 5voor5 moment wenste de Oekraïense zanger-acteur Aleksey Gorbunov het Haarlemse publiek toe nooit te hoeven ervaren wat oorlog is.

Bij Goldband kwam er nog een tandje bij in het enthousiasme. Maan gaf een wervelende show, alle nummers werden woord voor woord meegezongen. Krezip wist hun thuiswedstrijd glansrijk te winnen. FeestDJRuud deed zijn naam eer aan en maakte er een spetterend eindfeest van.

Jupilerpodium powered by SENA

Even verderop was het Jupilerpodium powered by SENA weer vooral bij jongeren in trek. Froukje was zichtbaar ontroerd dat er zoveel mensen op haar optreden waren afgekomen. De Nieuw-Zeelandse rapper JessB zei wat ze op haar hart heeft en dat viel goed. Nieuwkomer Bente had een keelontsteking, maar kan live gewoon kneitergoed zingen en als actrice weet ze een show neer te zetten. Kevin & The Animals vierden een triomf zonder zich te overschreeuwen.

Kinderfestival | Plein van de Vrijheid | Dreefplein

Het Kinderfestival was opnieuw een trekpleister, bezoekers konden eten, spelen en genieten van de optredens op het Hero Kindercentra podium. Op het Plein van de Vrijheid konden de opkomende talenten van Inholland en Conservatorium Haarlem hun eerste festival-gig afvinken. Op het Dreefplein, met de vrijheidsprojecten, was Superstijl met Democratie op de Dansvloer een grote publiekstrekker.

Over Bevrijdingspop

Stichting Bevrijdingspop organiseert al sinds 1980 jaarlijks het bevrijdingsfestival in Haarlem – het bekendste en oudste van Nederland. Bevrijdingspop biedt nationale en internationale artiesten een podium en geeft 140.000 toeschouwers elk jaar weer een mix van hedendaagse popmuziek, alternatieve muziek, straattheater en kinderentertainment. Zo'n 400 vrijwilligers werken jaarlijks mee aan de totstandkoming – tijdens de bouwweek, op 4 en 5 mei, en bij de afbouw.

Naast de muzikale programmering staat het thema vrijheid op Bevrijdingspop centraal. Met onder andere een samenwerking met Stichting Join us, sprekers, een democratie quiz, het bevrijdingsvuur en het 5voor5 moment geeft Bevrijdingspop invulling aan de boodschap: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.