Een autovakantie is meestal de goedkoopste manier van reizen, omdat je overal je eigen vervoer bij je hebt en geen auto hoeft te huren. Voor velen is het eveneens prettig om geen luchthavengedoe te beleven, terwijl onderweg per auto het voorbij glijdende landschap een bron van vermaak is. Je bepaalt je eigen reistijden en gaat en staat waar je wilt. Van slim inladen met een dakkoffer tot goedkoop boodschappen doen: hoe spaar je meer geld uit tijdens je autoreis?


Ga kamperen: je dakkoffer biedt laadruimte voor een tent

Je zoekt simpelweg op de termen dakkoffer auto en er plopt al snel een ruim aanbod op je scherm. Van skibox tot kortere dakkoffer, met eveneens vele liters laadruimte. Ze zijn aerodynamisch vormgegeven en doen nauwelijks tot niet af aan de snelheid en stroomlijning van je trouwe vierwieler. Het monteren is eenvoudig: je volgt de gebruiksaanwijzing, draait de bouten van zowel de dakdragers als de dakkoffer stevig aan en dan kan het inladen beginnen. Ale spullen die je pas op je vakantiebestemming nodig hebt, gaan erin. Zoals de tent! Kamperen is de goedkoopste manier van overnachten en allang niet meer zo 'behelpen' als vroeger.

Zorg voor eigen voorraad onderweg en kijk uit naar budgetsupermarkten

In de cabine blijft zat ruimte over voor een koelbox, waarin je zelf gesmeerde broodjes en blikjes fris gaan. Dat spaart veel geld uit tijdens je reis, want bij de benzinestations en wegrestaurants weten ze wel van rekenen. Ook bij aankomst op de camping kijk je uit naar budgetsupermarkten. Zelf koken is altijd goedkoper, en met veelal verse en betaalbare ingrediënten in landen zoals Italië bepaald geen straf. Met de dakkoffer op je auto heb je toch genoeg ruimte om je eigen campingkookstel of barbecue mee te nemen.

Gebruik het internet slim, ook voor je autoverzekering

Het internet staat vol met lijstjes en die komen overal van pas. Lijstjes met goedkope supermarkten, campings, restaurants, tankstations, pretparken, musea en ga zo maar door. Het loont eveneens de moeite om van een lokale supermarkt de online folder op te zoeken. Ter voorbereiding op je vakantie is het verder handig om je autoverzekering eens kritisch te bekijken: kan dat niet goedkoper? Vaak wel.

Onthaasten spaart geld uit

Het tanken doe je bij voorkeur niet langs de snelweg, maar bij lokale ondernemers. Dat kost misschien wat extra tijd, maar het is wel leuk om ergens af te slaan en in een pittoresk boerendorpje pauze te nemen. Zo kom je nog eens ergens. Net als bij het mijden van tolwegen. Omarm de gedachte dat de reis, met alles wat je tegenkomt, gewoon bij de vakantie hoort. Zo zie je maar: met onthaasten spaar je geld uit!