Als je wel eens last hebt van koude voeten of de wind door de vloer voelt komen dan kan het aan te raden zijn om vloer- of bodemisolatie toe te passen. Je kruipruimte isoleren kan namelijk met deze methoden, wat hoe dan ook een slimme oplossing is. Dit komt onder meer doordat je flink zult besparen op je stookkosten, terwijl je ook een comfortabeler zult leven in je woning. Je kunt de kruipruimte dus isoleren op de bodem van de kruipruimte, maar ook op de onderzijde van de vloer is dit mogelijk. Wat deze opties precies zijn en welke het meest geschikt is voor jou lees je in dit artikel.

Vloerisolatie

Over het algemeen wordt vloerisolatie gezien als de beste vorm van isoleren. Hiermee voorkom je namelijk het beste het verlies van warmte vanuit je huis. Vloerisolatie wordt dus aangebracht tegen de bovenzijde van de kruipruimte, maar ook aan de onderkant van de vloer. Je vloer zal daardoor geen warmte naar onderen verliezen. Hierdoor zal de vloer tijdens de koude dagen in de winter de warmte in huis houden, waardoor het dus warmer en comfortabeler gaat aanvoelen. Meestal stijgt de gevoelstemperatuur toch al een paar graden nadat je de vloerisolatie hebt uitgevoerd. Het wooncomfort zal dus ook automatisch omhoog gaan. Om het isolatiemateriaal aan te kunnen brengen aan de onderkant van de vloer moet de kruipruimte een specifieke hoogte hebben. Genoeg ruimte is namelijk noodzakelijk om het materiaal aan de ondervloer te bevestigen. Hoe hoog de kruipruimte moet zijn hangt af van het materiaal van je vloer. Bij een houten vloer is minimaal 35 centimeter nodig voor dit klusje, terwijl de hoogte van de kruipruimte bij een vloer van beton minimaal 50 centimeter moet zijn.

Bodemisolatie
Naast vloerisolatie kan er dus ook gekozen worden voor bodemisolatie om de kruipruimte te isoleren. Dit zal dan op de bodem van de kruipruimte aangebracht worden. Uiteraard kun je hierbij ook weer gebruik maken van diverse materialen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer vlokken, schelpen, parels en isolatiematrassen. Daarnaast kan ook gekozen worden voor schuimbeton. Over het algemeen zal bodemisolatie minder isoleren dan vloerisolatie, maar dit kan uiteraard alsnog helpen. In principe zul je met name voor het isoleren van de bodem kiezen als de kruipruimte niet hoog genoeg is waardoor de vloerisolatie niet mogelijk is. Ook als er vochtproblemen zijn ontstaan in de kruipruimte is bodemisolatie een uitkomst, waarbij het zeker verstandig is om te kiezen voor schuimbeton Haarlem. In principe kun je ervoor kiezen om zelf het isolatiemateriaal te plaatsen in de kruipruimte, maar dit is over het algemeen niet aan te raden. Dit komt onder meer doordat het gewoon niet leuk is om in een kruipruimte te zitten, want het is natuurlijk krap, muffig en vies. Daarnaast is dit ook best een lastig klusje, dat uiteraard wel goed gedaan moet worden. Door een expert in te huren weet je zeker dat dit het geval is en de kruipruimte van je woning op de juiste wijze geïsoleerd zal worden.