Dakbedekking op woningen gaat tientallen jaren mee. Als je een nieuw gebouwde woning koopt hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over de conditie van het dak. Dakpannen hebben een levensduur van 80 tot 100 jaar. Bitumen en PVC gaan 30 jaar of langer mee. Maar als je een oudere woning koopt waar nog geen dak onderhoud heeft plaatsgevonden dan kan het gebeuren dat er uiteindelijk een renovatie moet plaatsvinden. Ga je het dak renoveren dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Zelf doen of uitbesteden?

Werken op het dak is niet zonder risico. Als je hier geen ervaring mee hebt dan is uitbesteden echt de beste optie. Een professionele dakdekker neemt uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Hij gaat niet meer zoals vroeger met een ladder het dak op, tenzij het gaat om het vervangen van enkele dakpannen. Bij groot onderhoud wordt er een steiger geplaatst zodat de dakdekker of schilder veilig kan werken. Vervangen van de complete mastgoot of het vernieuwen van de dakbedekking kan dan zonder problemen worden uitgevoerd en neemt doorgaans niet meer dan enkele uren in beslag. Dakdekkers werken alleen als de weersomstandigheden het toelaten dat er veilig op het dak kan worden gewerkt. Dat hangt vooral af van de wind, bij meer dan windkracht 6 gaat een dakdekker het dak niet op. Ook neerslag is een no go, omdat het dak dan glad kan worden en een dakdekker dus gemakkelijk van het dak kan vallen.

Dak isolatie

Als het dak wordt gerenoveerd dan is dat ook een ideale gelegenheid om verbeteringen aan te brengen. Laat het dak bijvoorbeeld isoleren om op die manier te besparen op je stookkosten. Dak isolatie gebeurt meestal met glaswol of houtwol, maar hiervoor wordt soms ook speciaal geteelde hennep gebruikt. Ook kun je bij een dakrenovatie andere wensen laten uitkomen, zoals de montage van een groot dakraam of een lichtkoepel. Hierdoor kun je de zolderkamer upgraden van de plek waar je spullen bewaart die je langere tijd niet nodig hebt tot een extra slaapkamer, hobbykamer of werkkamer. Bovendien verhoog je daarmee de waarde van je woning mocht je die op enig moment willen verkopen. Een extra kamer op de zolderverdieping is daarbij zeker een groot pluspunt.

Dakrenovatie bij stormschade

Als er een zware storm overtrekt dan kan dit schade geven aan het dak en de dakgoot. De wind kan soms genadeloos zijn en complete daken van huizen rukken. Ook kunnen delen van de dakbedekking naar beneden komen zoals losse dakpannen of stukken dakgoot of dakleer. Als dit gebeurt, let dan allereerst op je eigen veiligheid. Schakel zodra de storm is gaan liggen een dakdekker in om de schade te herstellen. De kosten worden in zo’n geval vergoed door de opstalverzekering. Meld de schade bij je verzekeraar, die zal in de meeste gevallen direct toestemming geven om het dak te laten herstellen. Je kunt de factuur vaak direct doorsturen naar de verzekering zodat je het bedrag niet eerst zelf hoeft voor te schieten.