HAARLEMMERMEER - “Het is mij een eer om de Zilveren MeerRadio Microfoon dit jaar uit te reiken. Ik heb een aantal mooie voorgangers gehad, die dat eerder al hebben gedaan. En ik hoop dat er nog héél veel groepen dit soort workshops zullen volgen, want het is een leuke manier om met de media en nieuws kennis te maken.” Dat zei Commissaris van de Koning Arthur van Dijk tijdens een interview in Aalsmeer.

De Zilveren MeerRadio Microfoon is de prijs voor de beste, door leerlingen van een basisschool zelf gemaakte podcast/nieuwsuitzending. Dat doen zij, onder deskundige begeleiding, in de workshop Maak Nieuws bij MeerRadio. Die startte in 2016 en is populair bij scholen uit o.a. Haarlemmermeer en Amsterdam. De prijsuitreiking door Arthur van Dijk vindt plaats op 17 april a.s. in Hoofddorp.

Commissaris te gast bij workshops
Arthur van Dijk is oud-wethouder van Haarlemmermeer en nu Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Toen hem door voormalig interim directeur Bram van Uchelen van MeerRadio werd gevraagd of hij (er waren al geruchten) inderdaad de felbe­geerde Zilveren MeerRadio Microfoon 2020 zou komen uitreiken, zei hij, bijna meteen: “Ja!”

Van Dijk opende nieuwe studio

Als wethouder opende Van Dijk in 2010 de huidige MeerRadio-studio aan de Kruisweg in Hoofddorp. In zijn huidige functie als Commissaris van de Koning werd zijn belang­stelling opnieuw gewekt door de media-workshops die MeerRadio en Pier K aanbieden. “Het is heel goed dat deze workshops worden georganiseerd. Want media, echt nieuws, nep­nieuws en cyberpesten hebben een grote maatschappelijke impact”, aldus Van Dijk.

Scholieren duiken in de media
Aan workshopserie Maak Nieuws bij MeerRadio hebben al meer dan 800 scholieren van groepen 7 en 8 deelgenomen. Scholen in Haarlemmermeer kunnen de workshop voor het volgende school­jaar boeken via www.kunstencultuuropschool.nl Scholen buiten Haarlem­mermeer kunnen rechtstreeks boeken via Meerdoc.

De Zilveren MeerRadio Microfoon werd in 2017 uitgereikt door wethouder John Neder­stigt; in 2018 door wethouder Derk Reneman; in 2019 door wethouder Marja Ruigrok en DJ Marieke Elsinga. Met Arthur van Dijk wordt dus een ‘luisterrijke’ traditie voortgezet!
De uitreiking in 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door Hartgerink en Klomp (Hoofddorp) & BLS Reclame (Nieuw-Vennep).