LIJNDEN - De rechtbank Noord-Holland heeft een 41-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor wapenbezit en een poging tot doodslag op een 29-jarige man, met wie hij was bevriend. De verdachte schoot het slachtoffer in zijn borst. Dit gebeurde op 11 oktober 2021 in de woning van de verdachte in Lijnden. Het slachtoffer heeft er geen blijvend letsel aan overgehouden.

Incident

De politie kreeg in de vroege ochtend van 11 oktober een melding dat een schietincident had plaatsgevonden. Het slachtoffer werd in zijn auto aangetroffen. Hij had een schotwond in zijn borst en is naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verklaarde dat hij in de woning van een vriend was, dat deze vriend een wapen had gepakt en twee keer op hem had gericht. Beide keren hoorde hij een klik. De derde keer ging er wel een schot af. Na een worsteling had het slachtoffer het wapen kunnen afpakken en de woning kunnen verlaten. Uit het politieonderzoek bleek dat het schietincident in de woning van de verdachte had plaatsgevonden en dat hij de schutter was.

Tijdens de zitting heeft de verdachte verklaard dat hij zwaar onder invloed was van drugs. Hij wilde een geintje met het slachtoffer uithalen door het wapen te pakken en op hem te richten. Hij dacht dat het wapen ongeladen was. Toen hij de trekker twee keer overhaalde hoorde hij een klik, bij de derde keer ging het wapen af.

Oordeel rechtbank

De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte het slachtoffer opzettelijk in de borst heeft geschoten.

Nadat de verdachte de eerste twee keer de trekker had overgehaald en er een klik hoorbaar was, heeft hij een handeling met het wapen verricht. Het kan niet anders dan dat de verdachte met deze handeling heeft bewerkstelligd dat de derde keer wel een kogel werd afgevuurd die het slachtoffer in de borst trof. Daarom komt de rechtbank tot de conclusie dat de verdachte met zijn handelen opzet had op de dood van het slachtoffer.

Waarom dit is gebeurd, is onduidelijk gebleven. Er mag van geluk worden gesproken dat het slachtoffer goed is hersteld en geen blijvend letsel heeft overgehouden. Een dergelijk schietincident zorgt in het algemeen voor gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving. In het voordeel van de verdachte heeft de rechtbank meegewogen dat tussen de verdachte en het slachtoffer een geslaagde mediation (bemiddeling) heeft plaatsgevonden. Dit heeft angst bij het slachtoffer weggenomen en hem geholpen bij de verwerking van hetgeen hem is overkomen.

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 6 jaar op zijn plaats. Dat is lager dan de 10 jaar celstraf die de officier van justitie heeft geëist. Dit komt omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat de verdachte heeft gehandeld met voorbedachte raad. Er is daarom geen sprake van poging tot moord.