SCHIPHOL/AMSTELVEEN - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen twee mannen van 28 en 42 jaar. Het OM vindt bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan gewoontewitwassen in georganiseerd verband. Ook moet wat betreft het OM bijna 180.000 euro van de verdachten worden afgepakt; crimineel geld dat zij voorhanden hadden.

Start onderzoek

In maart van dit jaar heeft de Koninklijke Marechaussee op Schiphol een vrouw aangehouden die ruim 390.000 euro bij zich had, zonder de herkomst daarvan te kunnen verklaren. Dit blijkt de start te zijn van een witwasonderzoek waarbij een breder netwerk is blootgelegd en waarbij de 28-jarige en 42-jarige verdachten volgens het OM een cruciale rol hebben gespeeld. Al snel vermoedt het onderzoeksteam (gespecialiseerd in witwasonderzoeken) dat geldkoeriers worden gefaciliteerd die met koffers vol cash op reis worden gestuurd. Uit de onderzoeksbevindingen - o.a. telefoongegevens, camerabeelden en observaties - blijkt steeds de betrokkenheid van een Opel Insignia met een Spaans kenteken. In deze auto zitten dikwijls de twee verdachten als ze samen naar Schiphol rijden.

Witwasmachine

Meer en meer blijkt dat beide verdachten een organiserende rol hebben in een professionele witwasmachine. Een woning in Amstelveen wordt doorzocht en daar vindt de recherche naast bijna 180.000 euro in contanten ook een geldtelmachine, een vacuümeer-machine, telefoons en aantekeningenboekjes. Uit die aantekeningen blijkt dat er elf koeriers zijn, die steeds met tonnen aan contanten op pad worden gestuurd door de verdachten. De officier van justitie ter zitting: ‘’De gevonden aantekeningen zijn niet slechts een gedachtenkronkel van hoe iets had kunnen gaan. Die reizen zijn echt gemaakt en het gaat om daadwerkelijke contante bedragen. Dit wordt bevestigd door de geobserveerde rijbewegingen van de Opel naar Schiphol; door in de telefoons van verdachten aangetroffen communicatie met de koeriers en foto’s van hun reisbescheiden; en door het aantreffen van grote geldbedragen in een woning en bij één van de koeriers zelf.’’

Verdienmodel

Sinds hun aanhouding in mei van dit jaar hebben de twee verdachten geen verklaring gegeven over de herkomst van al dat geld. Volgens het OM is de enige aanvaardbare verklaring dat dit een criminele herkomst heeft. Het OM verdenkt de mannen van het medeplegen van gewoontewitwassen van in totaal ruim 3,2 miljoen euro aan contanten. Geld dat de verdachten voorhanden hebben gehad en hebben overgedragen aan de koeriers. De officier vervolgt: ‘’Deze vorm van witwassen is ondermijnende en gewetenloze criminaliteit. De personen die deze witwasmachine runnen zijn medeverantwoordelijk voor de instandhouding van het verdienmodel van criminele organisaties en daarmee het voortduren van de daarmee gepaard gaande zware criminaliteit’’.

Strafeis

De officier van justitie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar. ‘’De verdachten zijn professionele facilitators. Zij hebben in nauwe en bewuste samenwerking, gedurende enkele maanden, misbruik gemaakt van (logistieke) faciliteiten zoals Schiphol en (juridische) mogelijkheden zoals het vrij verkeer van personen. Zij hebben mensen voor hen laten werken als geldkoerier. Uit niets blijkt dat de verdachten zich hebben bekommerd over de (vermoedelijk) kwetsbare situaties waarin zij deze mensen hebben gebracht. Dat maakt dat er een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet volgen’’, aldus de officier.