UTHOORN - Hoe een 24-jarige man uit Uithoorn aan meer dan 260 duizend euro en omgerekend 600 duizend euro aan cryptovaluta kwam, heeft hij volgens het OM niet kunnen aantonen. Dat bleek vandaag in de Amsterdamse rechtbank in de strafzaak tegen de 24-jarige verdachte. Het OM denkt dat hij hier op een illegale manier aan gekomen is en eiste vandaag 40 maanden gevangenisstraf voor diverse strafbare feiten, waaronder phishing en witwassen.

Met zijn handelen heeft de verdachte mede het vertrouwen in de digitale wereld aangetast, zei de officier van justitie op zitting. Banken vergoeden in veel gevallen de schade die slachtoffers van online fraude zoals phishing hebben opgelopen. De kosten die zij maken worden echter verrekend en omgeslagen over alle klanten van die bank. Volgens de officier van justitie betalen alle Nederlanders op die manier indirect de criminele winsten van de phisher. “Daarmee raken cybercriminelen niet alleen de huishoudboekjes, maar ook het gevoel van vertrouwen. Het vertrouwen in de mensen om je heen en het vertrouwen in de digitale wereld.”

Gestolen auto

De 24-jarige verdachte kwam in beeld toen de politie in Uithoorn een gestolen Mercedes aantrof. Nadat de aankoopfactuur was opgevraagd, bleek dat de verdachte, die toen 20 jaar oud was, de auto contant had afgerekend. Hij had bijna 42 duizend euro voor de in Italië gestolen Mercedes betaald. Omdat de man politieantecedenten had voor fraude, rees de verdenking van witwassen. Uit onderzoek van de politie kwamen meer strafbare feiten naar boven, waaronder phishing.

Uit de getapte telefoon van de verdachte zag de politie namelijk dat er binnen een week meer dan 100 duizend e-mails waren verstuurd. Ruim 60.000 mails werden via een niet-beveiligde verbinding verzonden. In de mail werd ontvangers verzocht een link aan te klikken. De mails waren afkomstig vanaf een server en domeinnaam die betaald waren vanaf de rekening van Speel Actief B.V., een bedrijf waarvan de verdachte eigenaar is.

Afpakken

Op 1 februari van dit jaar werd de verdachte thuis aangehouden en is zijn woning doorzocht. Daarbij werden onder meer een laptop, diverse iPhones, externe harde schijven, luxe kleding en dure horloges (ter waarde van 65 duizend euro) in beslag genomen. Op de laptop was phishingsoftware geïnstalleerd en trof de politie vervalste Corona-certificaten en facturen aan. In de slaapkamer van de verdachte lag een goudkleurige replica van een automatisch vuurwapen. Volgens een wapendeskundige een niet-van-echt te onderscheiden wapen en geschikt voor afdreiging.

Een dag later vond de politie in een door de verdachte gehuurde kluis een verzameling waardevolle Pokemon-kaarten aan (ruim 8 duizend euro waard) en een echte door een SS-officier in de Tweede Wereldoorlog gedragen doodshoofdring. Die ring had de verdachte voor bijna 10 duizend euro aangekocht.

Misdaad mag niet lonen. Het OM heeft vandaag daarom aangekondigd het volgens het OM crimineel vermogen te willen afpakken als de rechtbank de verdachte veroordeelt. In een afgesplitste strafzaak besluit de rechtbank dan óf en hoeveel de man aan de overheid moet betalen.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.