HOOFDDORP - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft 3,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een nu 27-jarige man. Ook eiste het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vier jaar. Het OM vindt bewezen dat de man als bestuurder op 14 november 2021 in Hoofddorp een dodelijk verkeersongeval heeft veroorzaakt. De verdachte is in volle vaart tegen de achterkant van een auto gebotst. Een 4-jarig jongetje is als gevolg van deze aanrijding overleden. Zijn ouders raakten gewond.

Toedracht
In de auto van de slachtoffers zit een jong gezin. Vader, moeder en hun twee kinderen van 1 en 4 jaar komen net terug van vakantie, als de verdachte op de A4 ter hoogte van Hoofddorp met veel te hoge snelheid tegen de achterkant van hun auto botst. De impact is enorm. Meerdere inzittenden raken gewond en een 4-jarig jongetje overlijdt.

Bewijs
Uit onderzoek van de verkeersongevallenanalisten van politie blijkt dat de verdachte bijna 200 km/u reed toen hij de auto voor hem raakte. De zeer hoge snelheid blijkt ook uit de sporen op het wegdek, de schade aan beide voertuigen, de resultaten van de airbagmodule en getuigenverklaringen. Uit de onderzoeksbevindingen blijkt ook dat de verdachte ten tijde van het ongeval onder invloed was van alcohol, ruim boven de toegestane norm in het verkeer.

Roekeloos
In het rijgedrag van verdachte ontbreekt elke vorm van voorzichtigheid. Daarmee heeft hij onaanvaardbare risico’s genomen en zich op een onverantwoorde manier gedragen. Het OM vindt daarom dat het rijgedrag van verdachte moet worden aangemerkt als roekeloos. Ook heeft hij te veel alcohol gedronken, meer dan in het verkeer is toegestaan. De officier van justitie ter zitting: ‘’Als verdachte zich had gehouden aan de regels die voor alle verkeersdeelnemers gelden, dan was dit ongeval niet gebeurd. Verdachte heeft die nacht veel te hard gereden, en dit vormt al een groot risico voor een aanrijding. Maar door dat ook nog te doen onder invloed van te veel alcohol, dan is zo’n risico niet meer te vermijden. Door zijn toedoen is een 4-jarig jongetje om het leven gekomen.’’

Houding verdachte
Vlak na het ongeluk heeft verdachte er alles aan gedaan om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen. Hij heeft ontkend de auto te hebben bestuurd en heeft de suggestie gewekt dat zijn medepassagier had gereden. Pas aan het einde van de dag erkent hij zelf de bestuurder geweest te zijn. De officier: ‘’De wijze waarop verdachte heeft gehandeld vlak na het ongeluk is allesbehalve fraai en getuigt van weinig respect. Dit alles rekent het OM de verdachte zwaar aan. Ook het gegeven dat verdachte na het ongeluk geen contact heeft gezocht met de slachtoffers doet hen pijn en zorgt voor veel boosheid.’’
Strafeis

‘’Een passende strafeis bepalen in deze intens droevige zaak is moeilijk, want geen enkele straf zal recht doen aan het gemis en verdriet bij de nabestaanden. Het is een werkelijkheid die onomkeerbaar is en die niemand heeft gewild - ook de verdachte niet. Maar hij is er wel verantwoordelijk voor’’, aldus de officier van justitie. Het OM vindt bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van een dodelijk ongeval en dat sprake is van de zwaarste vorm van schuld: roekeloosheid. Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vier jaar.


De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak