HOOFDDORP - Een 52-jarige man uit Hoofddorp heeft zichzelf met zijn auto dinsdagavond rond middernacht klemgereden op een bussluis. Dit gebeurde op de busbaan van het Muiderbos in Hoofddorp.

Bij aankomst van de politie was de bestuurder onvast ter been en sprak met een dubbele tong. De man gaf toe '1-2 biertjes' te hebben gedronken in een sportkantine. Op het bureau blies de man aanzienlijk meer dan twee glazen alcohol: 1225 Ugl (bijna zes keer teveel). Het rijbewijs van de Hoofddorper is direct ingevorderd. De auto die vast stond op de bussluis moest door een sleepdienst worden weggesleept.

Straffen voor alcohol in het verkeer
Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (een promillage van meer dan 351 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter u een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Daarnaast kunt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet u zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. De cursus is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte van minimaal 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte van minimaal 220 Ugl.

Weigert u mee te doen of bent u afwezig? Dan raakt u uw rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in uw adem hoger dan 785 Ugl? Dan krijgt u ook een medisch onderzoek opgelegd door het CBR.