KUDELSTAART - De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Kudelstaart tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man is schuldig aan betrokkenheid bij grootschalige bankhelpdeskfraude, waarvan 28 oudere mensen slachtoffer werden.

De man maakte zich tussen 25 mei 2022 en 1 december 2022 in totaal schuldig aan 28 oplichtingen, 27 diefstallen, 16 keer computervredebreuk en 2 keer misbruik van persoonsgegevens. De slachtoffers werden gebeld door iemand die zich voordeed als een medewerker van de bank, omdat er geld van hun rekening zou zijn gestolen. Daarom moesten zij hun pinpas en pincode afgeven. Ze werden vaak meer dan een uur aan de lijn gehouden en bang gemaakt door de 'bankmedewerker'. 1 van de slachtoffers ging in paniek de straat op om haar buren om hulp te vragen, maar die waren niet thuis.

Uiteindelijk voelden de slachtoffers zich verplicht om mee te werken of dachten ze echt dat ze uit de problemen zouden worden geholpen. De man kwam dan bij de slachtoffers aan de deur om hun pinpas mee te nemen. Daarna nam hij geld op bij geldautomaten en gaf hij geld uit in verschillende winkels. Ook was de man bij een aantal slachtoffers in hun woning en logde hij in op hun gegevensdragers om de transactielimiet te verhogen en geld over te schrijven van hun spaarrekening naar hun betaalrekening. Vervolgens verwijderde de man hun internetbankierenapp. Ten slotte gebruikte hij gegevens en foto's van 2 slachtoffers om 2 betaalrekeningen te openen. Uiteindelijk maakte de man en zijn mededaders - die onbekend zijn gebleven - hiermee bijna 80 duizend euro buit.

Veel impact

De man wist dat oudere mensen het doelwit waren. Hij koos er keer op keer voor om misbruik te maken van het vertrouwen van telkens nieuwe slachtoffers, soms zelfs meerdere keren op 1 dag. Zijn gedragingen hadden een grote impact op de slachtoffers. Ze voelden zich verdrietig, bang en boos. De man en zijn mededaders beroofden ze niet alleen van hun geld, maar ook van hun vertrouwen. Niet alleen in anderen, maar ook in zichzelf.

Geraffineerde werkwijze

Een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, doet volgens de rechtbank recht aan de ernst - maar ook de veelheid aan feiten - en het geraffineerde handelen van verdachte en zijn mededaders. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt het handelen van zowel de man als zijn mededaders schaamteloos en verwerpelijk. De rechtbank let bij de strafoplegging ook op de belangrijke bijdrage die de man leverde aan de strafbare feiten en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers, maar ook op zij houding. De man gaf namelijk zelfs tijdens de rechtszaak geen volledige openheid van zaken of doorleefde spijt betuigd.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man bijna 73 duizend euro terugbetalen aan de slachtoffers en de Rabobank, die de schade van enkele slachtoffers heeft vergoed.