Haarlemmermeer - Op vrijdag 5 maart vond een grootschalige actiedag plaats in een onderzoek naar ondermijning. Tijdens deze actie werden zeven panden en een woning doorzocht en hierbij zijn meerdere zeer luxe personenauto’s, vele gegevensdragers en overige goederen in beslag genomen.

Doorzoeking op 8 locaties
In een onderzoek naar het witwassen van crimineel verdiend geld door een 37-jarige inwoner van Rijsenhout zijn op vrijdag 5 maart zeven panden en een woning doorzocht. Het merendeel van deze locaties bevindt zich in de Haarlemmermeer. Bij de doorzoekingen onder leiding van het Openbaar Ministerie werd onder andere inzet gepleegd door drugs- en geldhonden, diverse specialisten van de politie, FIOD, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de gemeente Haarlemmermeer.

Witwassen en deelname aan een criminele organisatie
De verdachte in dit onderzoek, een 37-jarige inwoner van Rijsenhout, verblijft momenteel in het buitenland. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en grootschalig witwassen door het oprichten van bedrijven, het gebruik van katvangers en het investeren in onroerend goed.

Samenwerken tegen ondermijning
De politie en het Openbaar Ministerie werken samen met andere partijen tegen ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijnende criminaliteit vervagen de grenzen tussen de onderwereld en de bovenwereld. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze medewerking nodig van de bovenwereld, zoals makelaars en notarissen. Die hulp hebben ze ook nodig om hun crimineel verkregen geld wit te wassen. Tijdens de actiedag werd daarom mede beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie.

Bestuurlijke sluiting van panden
In het onderzoek en op de actiedag werkten politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD en de gemeente Haarlemmermeer onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland samen. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen. In dit onderzoek zal de burgemeester zich beraden op het bestuurlijk sluiten van panden. Tevens wordt een Bibob-onderzoek naar een horecazaak uitgevoerd.

De recherche zet het onderzoek voort en sluit niet uit dat er in de toekomst aanhoudingen zullen worden verricht.

Zie ook bijgaande video