SCHIPHOL - De verdachte situatie bij een vliegtuig op Schiphol waarvoor de hulpdiensten massaal uittrokken vanavond, blijkt loos alarm. Bemanning heeft in het vliegtuig een 'ontvoeringsprotocol' per ongeluk geactiveerd. "Het spijt ons", twittert de betreffende maatschappij.


Air Europa, de vliegmaatschappij van het betreffende vliegtuig zegt in een verklaring: "Vals alarm: op de vlucht Amsterdam - Madrid werd vanmiddag per ongeluk een waarschuwing geactiveerd, die protocollen voor ontvoeringen op de luchthaven lanceert. Er is niets gebeurd, alle passagiers wachten om weer snel te vliegen. Het spijt ons."

Een woordvoerder van de veiligheidregio zegt ook dat er volgens hem 'geen sprake is van een gijzeling'. Een medewerker van een van de hulpdiensten zegt dat het personeel een verkeerde code indrukte.

De machechaussee liet eerder vanavond al weten dat de bemanning en passagiers veilig van boord zijn. Er zouden 27 passagiers aan boord zijn geweest, meldt NOS. Schiphol meldt dat er even sprake was van vertraging, maar alle vluchten nu weer aankomen en vertrekken volgens schema.

'Trots op lokale hulpdiensten'
Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus heeft op Twitter laten weten dat hij 'onder de indruk' is van 'een scherp en alert optreden van de autoriteiten en diensten; landelijk en lokaal'. Hij heeft complimenten gegeven aan burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans-Wijdeven.

GRIP 3
Rond zeven uur kwamen de eerste berichten binnen van een zogenaamde 'GRIP 3'-situatie op Schiphol. Dat houdt in dat er 'mogelijk sprake is van een maatschappelijke onrust en dat de burgemeester wordt geinformeerd'.

Verschillende hulpdiensten rukten uit naar Schiphol, zoals politie, ambulance en een arrestatieteam. De Veiligheidsregio en Marechaussee konden lang niks zeggen over wat er aan de hand was, maar op sociale media gingen geruchten dat het zou gaan op de kaping van een vliegtuig.

Al snel werd duidelijk dat het een vliegtuig betrof van Air Europa. Verschillende bronnen zeiden rond half negen dat het zou gaan om vals alarm.

Even voor negen uur werd dit bevestigd door Air Europa met een tweet met excuses. Bemanning had ontvoeringsprotocol gestart.