HOOFDDORP - De rechtbank Noord-Holland heeft een 26-jarige man veroordeeld voor 13 straatroven op verschillende plaatsen in Nederland. De straatroven vonden plaats in de periode van april tot met juli 2020. Daarnaast heeft de man in februari en maart 2020 in twee winkels computers gestolen en op 28 mei dat jaar in Hoofddorp iemand op straat mishandeld. Hij krijgt 5 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Berovingen
De man heeft gedurende 4 maanden 13 oudere dames op brute wijze beroofd van hun sieraden. Deze straatroven vonden steeds volgens hetzelfde patroon plaats. Hij benaderde zijn slachtoffers overdag op straat lopend of op de fiets of scooter en trok plotseling met kracht het sieraad van hun nek of arm. Enkele slachtoffers kwamen daarbij ten val en hadden medische hulp nodig. De berovingen hadden een grote impact op de slachtoffers. Zij zijn enorm geschrokken en angstig geworden om weer over straat te gaan. Het signalement van de verdachte en de door hem gebruikte scooter vertoonden overeenkomsten met de signalementen uit de aangiftes en camerabeelden. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte zijn soortgelijke kledingstukken en petjes aangetroffen als op de camerabeelden te zien waren. Op verschillende camerabeelden hebben verbalisanten de verdachte herkend. De straatroven vonden steeds plaats in de omgeving waar de verdachte op dat moment verbleef. Naast de straatroven heeft de man ook iemand op straat mishandeld en bij 2 filialen van de Mediamarkt een groot aantal laptops gestolen. De mishandeling gebeurde op klaarlichte dag in het winkelcentrum in Hoofddorp.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank vindt dat de straatroven ernstige feiten zijn, waarvoor een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar gerechtvaardigd is. Door op zitting elke betrokkenheid bij de straatroven te ontkennen, heeft de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. Aan 8 slachtoffers moet de verdachte een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 15.000 euro.