NIEUW VENNEP - De rechtbank Noord-Holland heeft een 20-jarige man veroordeeld voor het medeplegen van een gewapende woningoverval in Nieuw-Vennep. Dat gebeurde op 21 juli 2021. Twee mannen, onder wie de verdachte, dwongen het slachtoffer haar bezittingen af te staan. Ze namen onder meer mee een nep Louis Vuittontas, een Rolex en een Nintendo Switch. De verdachte krijgt een celstraf opgelegd van 3 jaar. Twee medeverdachten, onder wie de ex-vriend van het slachtoffer, moeten nog voorkomen.Woningoverval

Op de bewuste dag kwamen twee mannen vermomd als postbezorger aan de deur van de woning in Nieuw-Vennep. Nadat het slachtoffer haar voordeur opende, werd zij op de grond geduwd. Direct werd duidelijk dat de overvallers op zoek waren naar de Rolex van het slachtoffer en werd zij onder bedreiging met een groot keukenmes gedwongen haar Rolex met het echtheidscertificaat af te geven. Vervolgens zocht een van de twee overvallers naar meer waardevolle goederen in de woning. De handen van het slachtoffer werden vastgebonden met het snoer van haar föhn. Naast de Rolex werd ook de Nintendo Switch meegenomen.


Uit onderzoek is gebleken dat het telefoonnummer van de verdachte rond de tijd van de overval gebruikmaakte van een zendmast in Nieuw-Vennep en dat hij via zijn telefoon contact had met de vriendin van een van de medeverdachten in Hoofddorp. Hij stuurde kort na het tijdstip van de overval een bericht dat hij naar haar onderweg was. Diezelfde nacht, 4,5 uur na de overval, is op het woonadres in Hoofddorp van die vriendin een account aangemaakt op de gestolen Nintendo Switch.


Op 26 juli bleek de Nintendo te zijn aangesloten in een woning in Amsterdam Noord. Enkele maanden later ging de politie daar langs om de Nintendo in beslag te nemen. Terwijl de politie ter plaatse was, belde de bewoner de medeverdachte over de Nintendo die zij van hem gekocht had. Deze medeverdachte belde direct daarna de verdachte in paniek op. Uit de telefoon van de medeverdachte blijkt dat hij in de uren na dit gesprek op internet heeft opgezocht hoe een Switch-account gewist kan worden en hoelang je moet zitten voor een woningoverval.


Drillrap

In de telefoon van de verdachte staan daarnaast veel notities met ‘drillrap’ teksten. Een van de notities is op 14 augustus 2021 aangemaakt en bevat zeer concrete en specifieke elementen die overeenkomen met de woningoverval. De verdachte schrijft namelijk dat hij samen met zijn neefje een woningoverval bij een vrouw heeft gedaan. Daarnaast schrijft de verdachte over een jas van PostNL en dat een man na het afgeven van de Rolex nog haar slaapkamer doorzoekt. Dit komt overeen met de verklaring van het slachtoffer.


Volgens de verdediging was niet de verdachte, maar de twee medeverdachten in de woning van het slachtoffer. De rechtbank gaat hier echter niet in mee. Het slachtoffer heeft een relatie met een van de medeverdachten gehad. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat het slachtoffer deze medeverdachte niet zou hebben herkend als hij een van de twee overvallers in haar woning was geweest. Ook omdat de overvallers in de woning met elkaar hebben gepraat.


Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat gelet op alle feiten en omstandigheden, het niet anders kan zijn dan dat de verdachte een van de twee mannen is geweest die tijdens de overval in de woning was. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat het slachtoffer specifiek is gekozen door de overvallers, omdat zij wisten dat zij goederen van waarde in huis had. Dit maakt het feit des te meer intimiderend. Door zo te handelen heeft de verdachte het slachtoffer grote angst aangejaagd.


De overval is nog altijd van invloed op het dagelijks leven van het slachtoffer blijkt uit de slachtofferverklaring die op zitting is voorgelezen en de toelichting op de ingediende schadevergoeding.

Het slachtoffer heeft na de overval psychische hulp moeten inschakelen, maar is nog altijd angstig in het donker, schrikt van harde geluiden en heeft nachtmerries. Het slachtoffer voelde zich na de overval onveilig in haar eigen woning, terwijl de woning bij uitstek een plek is waar men zich veilig hoort te voelen. Zij voelde zich genoodzaakt haar woning te beveiligen met camera’s en een rolluik.


De verdachte krijgt een celstraf van 3 jaar opgelegd. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 8.000 euro voor materiële en immateriële schade.