HOOFDDORP/NIEUW-VENNEP - De rechtbank Noord-Holland heeft een 20-jarige man veroordeeld voor onder meer het inrijden op een politiebusje na een gevaarlijke achtervolging door Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Dat gebeurde op 27 april 2022. Tijdens die achtervolging gebruikte de verdachte lachgas. De man krijgt een celstraf opgelegd van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een lachgasverbod als voorwaarde. Daarnaast krijgt hij een rijontzegging van 12 maanden.


Achtervolging

Op Koningsdag ontving de politie kort na elkaar twee meldingen dat een automobilist al rijdend lachgasballonnen gebruikte. De politie ging eropaf en kreeg de automobilist in het vizier. Ze herkenden de bestuurder als de persoon van wie ze het rijbewijs eerder die week vanwege lachgasgebruik hadden ingevorderd. De politie zag dat de verdachte weer lachgasballonnen gebruikte en maande hem te stoppen. De verdachte negeerde het stopteken echter. Er ontstond een achtervolging waarbij de verdachte te hard en door rood reed, aan het spookrijden was en over de middenberm ging. Overige weggebruikers konden de verdachte slechts ternauwernood ontwijken. De politie moest de achtervolging twee keer afbreken omdat die te gevaarlijk werd.


Op een later moment bleek de verdachte nog steeds rond te rijden en werd de achtervolging opnieuw ingezet. Een politiebus kon schuin voor de verdachte komen en dwong de verdachte aanvankelijk gas terug te nemen door hem de berm in te duwen. De verdachte verhoogde echter kort daarna zijn snelheid, stuurde in de richting van de politiebus en reed op de bus in. De verdachte verloor uiteindelijk de macht over het stuur, vloog over de kop en kwam in een sloot terecht. Daarna werd de verdachte aangehouden.


De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij inderdaad al rijdend lachgas gebruikte en een stopteken van de politie negeerde omdat zijn rijbewijs was ingenomen. Hij mocht dus niet in de auto rijden. Hij reed niet opzettelijk in op de politiebus, verklaarde hij, maar zou zelf zijn geramd door de politie. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 8 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van 12 maanden.


Oordeel rechtbank

De politierechter vindt bewezen dat de verdachte al rijdend meerdere lachgasballonnen gebruikte en grote risico’s op de weg heeft genomen, terwijl zijn rijbewijs al was ingevorderd. Hij heeft opzettelijk op een politiebus ingereden, oordeelt de rechter. Doordat dit op hoge snelheid gebeurde, ontstond de reële mogelijkheid dat de bestuurder van de politiebus zwaar lichamelijk letsel zou oplopen. Daarmee heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan poging tot zware mishandeling. Dat de achtervolging relatief goed is afgelopen, komt uitsluitend door de inzet van de politie.


De rechter vindt een celstraf van acht maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk op zijn plaats, net als een rijontzegging van twaalf maanden. Aan het voorwaardelijke deel zitten meerdere voorwaarden verbonden als stok achter de deur dat de verdachte niet nog eens de fout in gaat. Zo mag de verdachte geen lachgas meer gebruiken en moet hij zich laten behandelen voor zijn lachgasgebruik. Als hij terugvalt in gebruik, moet hij zich verplicht laten opnemen in een zorginstelling. Ook moet de verdachte meewerken aan een traject voor begeleid wonen. Tenslotte moet de verdachte aan de bestuurder van de politiebus een vergoeding betalen van 1000 euro voor immateriële schade en aan de politie een vergoeding van ruim 7000 euro voor schade aan de politiebus.