WORMER - In een onderzoek naar de productie van synthetische drugs heeft de politie een drugslab in Wormer ontmanteld. In het drugslab werd een grote hoeveelheid methamfetamine ontdekt met een straatwaarde van 1 miljoen euro. Zes verdachten zijn aangehouden. Ook heeft de politie doorzoekingen verricht op vier locaties in Halfweg, Wormer en Zwanenburg.

De recherche in Haarlem startte begin 2021 het onderzoek na verkregen informatie via de gekraakte PGP-chatdienst EncroChat. Het onderzoek richtte zich op verdachten die zich vermoedelijk bezighielden met de productie van synthetische drugs, waaronder methamfetamine. Het onderzoek bracht de recherche in mei van dit jaar naar een drugslab in een bedrijfspand in Wormer waar methamfetamine werd geproduceerd. Rechercheurs vonden chemicaliën voor de productie van synthetische drugs alsmede een grote hoeveelheid methamfetamine met een straatwaarde van 1 miljoen euro. Dit werd door de politie vernietigd.

De ontmanteling van het drugslab in Wormer leidde de recherche naar zes verdachten die werden aangehouden. Tijdens doorzoekingen op 3 mei op vier locaties in Halfweg, Wormer en Zwanenburg, werden diverse goederen aangetroffen bestemd voor de productie van synthetische drugs. Ook werden er vuurwapens aangetroffen. De goederen en de vuurwapens zijn door de politie in beslag genomen.

Verdachten
Het gaat om vijf mannen en een vrouw in de leeftijdscategorie van 29 t/m 63 jaar uit Uitgeest, Zaandam, Zaandijk en Zwanenburg. De politie en het Openbaar Ministerie vermoeden dat de verdachten naast het drugslab in Wormer betrokken zijn bij meerdere productielocaties van synthetische drugs in Nederland. Twee van de zes verdachten (een 29-jarige en een 32-jarige man, beiden uit Zwanenburg) zitten sinds hun aanhouding in mei vast. De vier andere verdachten zijn heengezonden, maar blijven wel verdacht. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond en het dossier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie, dat besluit over de vervolging van de verdachten.

Ondermijning
De productie van synthetische drugs is gevaarlijk en risicovol voor de omgeving. De drugsproductie en handel ligt ten grondslag aan veel ondermijningsproblematiek. Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Ondermijning uit zich onder andere in liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Daarom heeft de aanpak van deze criminelen, die zich bezig houden met drugsproductie, hoge prioriteit.

Verdachte situaties melden
De politie is vaak afhankelijk van meldingen om drugsproductielocaties te kunnen oprollen. Vaak heeft de omgeving wel vermoedens ‘dat er iets niet pluis is’ maar meldt men dit niet. Vermoedt u een drugslab of hennepkwekerij? Of ruikt u een vreemde chemische lucht? Bel dan de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000. Een lab of kwekerij kan zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. De productie van drugs is levensgevaarlijk voor de (directe) omgeving. De politie neemt daarom informatie en tips hierover altijd hoog op. Meer informatie over de gevaren van drugsproductielocaties en hoe u ze kunt herkennen, vindt u hier.

Voor meer informatie over de opsporingsactiviteiten rondom EncroChat vindt u hier.