ZWANENBURG - Een 36-jarige man uit Zwanenburg is vanochtend tot 56 maanden gevangenisstraf veroordeeld (ruim viereneenhalf jaar), wegens handel in cocaïne. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Over de hoogte van de straf zijn afspraken gemaakt tussen het OM en de verdediging, dat worden procesafspraken genoemd.

De man uit Zwanenburg wordt verdacht van de handel in cocaïne tussen december 2019 en juni 2020. Het gaat in totaal om zo’n 200 kilo die hij in zijn bezit heeft gehad, vervoerd, afgeleverd en verkocht. Verder wordt hem het voorbereiden van invoer van cocaïne uit Suriname verweten.

Chatgesprekken

De zaak kwam aan het rollen nadat de politie de verdachte wist te identificeren als gebruiker van de chatapplicaties Encrochat en SKY-ECC. Dat zijn chatprogramma’s waarvan criminelen ten onrechte dachten dat ze niet te kraken zouden zijn. Uit de chatgesprekken die de verdachte sinds eind 2019 voerde, werd duidelijk dat hij zich bezighield met drugshandel.

Op basis van de chats werd een onderzoek begonnen. De verdachte werd internationaal gesignaleerd en er volgde een doorzoeking in Spanje. De Zwanenburger werd begin 2023 in Spanje aangehouden, nadat hij in een verkeersfuik was gereden.

Procesafspraken

In een eerder stadium, toen de verdachte nog voortvluchtig was, was het OM al gesprekken begonnen over procesafspraken met de verdediging. Dat houdt in dan OM en verdediging zaken als een maximale straf afspreken, waarbij de verdediging toezegt het proces zo snel mogelijk te laten verlopen.

Die procesafspraken hebben ervoor gezorgd dat de overheid zo weinig mogelijk tijd kwijt is aan het opsporen en in beslag nemen van geld dat met criminele activiteiten is verdiend. Zo is er afgesproken dat de verdachte alvast 280 duizend euro zou overmaken, wat hij inmiddels ook heeft gedaan. Het bedrag dat uiteindelijk moet worden betaald door de man uit Zwanenburg is 560 duizend euro. Dat mag hij in termijnen doen.

Daarnaast zijn de partijen het eens geworden over een strafeis van 56 maanden. Naar het oordeel van het OM zou er normaal gesproken een gevangenisstraf van zeven jaar staan op de strafbare feiten.

Rechtbank beslist

Uiteindelijk beslist de rechtbank over de gemaakte afspraken. Het kan zo zijn dat de rechtbank niet akkoord gaat en toch een andere straf wil. In dit geval is dat niet gebeurd en heeft de rechtbank gevonnist conform de afspraken. De 36-jarige Zwanenburger begint meteen met het uitzitten van zijn straf.